Více času na podstatné

Na oběhové hospodářství půjde z programu EU 670 milionů eur

16.10.2015 19:50

Komise ve středu schválila nový pracovní program na období 2016–2017, jehož prostřednictvím v rámci programu EU pro financování výzkumu a inovací Horizont 2020 investuje v příštích dvou letech do výzkumu a inovací téměř 16 miliard eur.

Program podpoří řadu průřezových iniciativ jako například modernizaci evropského výrobního průmyslu (1 miliarda eur), průmysl 2020 a oběhové hospodářství (670 milionů eur) s cílem vybudovat silnou a udržitelnou ekonomiku nebo inteligentní a udržitelná města (232 milionů eur), která by tak mohla lépe integrovat environmentální, dopravní, energetické a digitální sítě.

Kromě toho bude uvolněno nejméně 8 milionů eur na výzkum bezpečnosti vnějších hranic EU s cílem odhalit obchodování s lidmi a převaděčství a zabránit jim, 27 milionů eur na nové technologie k předcházení trestným a teroristickým činům nebo 15 milionů eur na výzkum vzniku a dopadů migračních toků v Evropě. Nový pracovní program také pomůže dále rozvíjet úspěšné výsledky zdravotnického výzkumu, například přelomových poznatků výzkumu věnovaného Ebole a již dříve podpořeného z programu Horizont 2020, či navázat na klíčový průlom ve výzkumu škůdce olivovníků Xylella fastidiosa, na nějž bude vyčleněno 5 milionů eur.

Nový pracovní program má také za úkol zlepši efektivitu financování z Horizontu 2020. Zajistí, aby inovativní společnosti měly kromě více než 740 milionů eur určených na podporu výzkumu a inovací v téměř 2 000 malých a středních podnicích k dispozici více finančních prostředků díky novým možnostem využití financování z Evropského fondu pro strategické investice (EFSI).

Program financování výzkumu a inovací Evropské unie Horizont 2020 byl spuštěn 1. ledna 2014. Během sedmi let bude do výzkumných a inovačních projektů na podporu ekonomické konkurenceschopnosti Evropy i posunutí hranic lidského poznání investováno 77 miliard eur. Rozpočet EU na výzkum je určen zejména ke zlepšování běžného života v oblastech, jako je zdraví, životní prostředí, doprava, potraviny a energie. Výzkumná partnerství s farmaceutickým, leteckým, automobilovým a elektronickým průmyslem rovněž povzbuzují soukromé investice na podporu budoucího růstu a vytváření vysoce kvalifikovaných pracovních míst.