Více času na podstatné

Na oběžnou dráhu odstartuje další družice z programu Copernicus. Přinese nová data o životním prostředí

17.06.2015 09:27

Už v pondělí 22. června, v brzkých ranních hodinách odstartuje do kosmu v pořadí druhá z pěti plánovaných družic vyvíjených v programu EU Copernicus. Na Zemi bude posílat bezplatně další data o životním prostředí. Na oběžnou dráhu Země bude vypuštěna z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně 22. června ve 3:52 SELČ.

Copernicus je evropský program pro monitorování životního prostředí, jehož gestorem je v České republice Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo dopravy. Družice Sentinel se zaměřují na snímkování zemského povrchu, ale také na služby, které napomáhají rozhodování v oblasti životního prostředí.

Od roku 2014 je možné bezplatně využívat data z družice Sentinel 1 získaná při snímkování pevniny, moří ale i polárních oblastí. Získaná data z družice jsou dostupná v krátkém čase, což může hrát pro Českou republiku klíčovou roli při jejich využití v oblasti krizového řízení. Data mohou pomoci například při předpovídaní povodní nebo sledování dopadu klimatických změn.

Družice Sentinel 2 bude tematicky navazovat na mise Landsat, SPOT a bude pořizovat multispektrální obrazová data celkem ve 13 pásmech s prostorovým rozlišením 10, 20 a 60 metrů v závislosti na vlnové délce. Celková šířka záběru snímku je 290 km, časové rozlišení bude 5 dní. Data z družice Sentinel 2 jsou svými parametry ideální pro monitorování vegetace, např. sledování zdravotního stavu vegetace nebo klasifikace lesních porostů a mapování krajinného pokryvu. Stejně tak jako družice Sentinel 1 bude i Sentinel 2 vybavena laserovým komunikačním terminálem, díky kterému bude družice moci využívat systém EDRS (European Data Relay System) umožňující poměrně rychlé získání pořízených dat. Díky tomuto systému se předpokládá využití dat v oblasti krizového řízení, např. pro monitorování lesních požárů, dlouhodobého sucha apod.

 

Více o programu Copernicus a družici Sentinel 2 najdete ZDE a nebo ZDE.

 

Mohlo by Vás zajímat:

Výstupy ze 4. českého uživatelského fóra Copernicus (28.5.2015)

Soutěž Copernicus nabízí přes 8 milionů korun na využití družicových dat i na monitorování životního prostředí (4.5.2015)