Více času na podstatné

Na sanaci ekologických zátěží půjde 600 milionů korun

19.07.2016 20:36

Státní fond životního prostředí ČR ukončil příjem žádostí o podporu v 36. výzvě Operačního programu Životní prostředí 2014-2020, která byla zaměřena na sanaci ekologických zátěží, dlouhodobých havárií či míst kontaminovaných nebezpečnými chemikáliemi. O dotaci se hlásí 35 žadatelů, kteří si řekli o více než 622 milionů korun z EU. Rozdělovat se bude alokace 600 milionů korun.

Příjem žádostí se zaměřením na projekty, které pomohou snížit počet lokalit, kde analýza rizik prokázala kontaminaci, představující vážnou hrozbu pro lidské zdraví i životní prostředí, probíhal od 1. dubna 2016 do 15. července 2016 a o dotaci si mohly požádat zejména subjekty, které zajišťují likvidaci ekologických zátěží, ale i obce, kraje, městské části, podnikatelské subjekty nebo například obecně prospěšné organizace.

Při posuzování došlých žádostí budou pracovníci Státního fondu životního prostředí ČR hodnotit zejména stupeň ohrožení pitné vody a lidského zdraví, způsob řešení sanačního zásahu, míru odstranění kontaminace a také podíl využití vzniklých odpadů. Všechny došlé žádosti Fond vyhodnotí do konce září.

V celkovém pořadí jde již o třetí výzvu OPŽP 2014-2020 cílící na tento typ opatření. Podpora byla schválena například projektům na sanaci areálu bývalého podniku Strojobal v Kouřimi, na sanaci haldy z historické chemické výroby v Lukavci nebo na odstranění staré ekologické zátěže v areálu Slovácké strojírny v Postřelmově. Mezi dosud schválené projekty bylo rozděleno přes 721 milionů korun a o dalších 622 milionů si žadatelé požádali v aktuálně ukončené výzvě.

 

 

Zdroj: OPŽP