Více času na podstatné

Na Zlínsku testují silnici s povrchem z recyklovaných pneumatik

01.11.2011 10:55

Radiožurnál včera informoval, že na Zlínsku testují silnici s povrchem z recyklovaných pneumatik. U Zádveřic silničáři pokládají speciální asfaltový povrch míchaný s pryžovým granulátem. Zhruba čtyřsetmetrový úsek poslouží v dalších letech ke zkoumání snížení hlučnosti vozidel i životnosti povrchu. Na vozovce mimo obec se tento povrch pokládá v tuzemsku vůbec poprvé.

Jan Kudrna z Vysokého učení technického v Brně stojí za testováním nového povrchu. Tvrdí, že mletá pryž z ojetých pneumatik silniční asfalt podstatně modifikuje a snižuje jeho stárnutí: „Hlavní předností je, že tam jsou póry, kterými protéká voda a nedělají se kaluže. Póry také umožňují unikání hluku od pneumatik a snižuje se tak celková hlučnost.“

Kudrnu zajímá, jak si nová vozovka poradí s mrazem: „V Portugalsku, Itálii nebo ve Francii se to běžně používá na dálnicích, ale tam není problém s mrazem a my s ním problém máme. Pojivo sice umožňuje mrazu vzdorovat, ale nevím, jestli vydrží 10 až 15 let.

„Póry se také mohou zanést a musí se proto čistit – v Nizozemsku, kde také moc nemrzne, to čistí a vyměňují každých šest až osm let kvůli zanesení pórů. Loni ale mrzlo a všechno jim odešlo,“ říká Kudrna.

 

Zvukový záznam: Pokládku nového typu asfaltu s gumou sledoval redaktor Pavel Sedláček

 

zdroj: Radiožurnál