Více času na podstatné

Nabídka a poptávka zajímavých technologií pro životní prostředí

08.10.2015 08:13

Enterprise Europe Network zveřejnil aktuální inovativní nabídky a poptávky zahraničních firem. Například italský vynálezce vyvinul nové řešení anti-smogového filtru, britská firma zas vyvinula zařízení pro snížení emisí u spalovacích motorů. Skotský podnik poptává inovativním využití plastového odpadu a španělská vyvinula ekologický způsob odstraňování natištěné barvy z plastové fólie. Další informace je možné získat na info.een@tc.cz nebo na telefonu 234 006 173.


 

Technologie anti smogového filtru

Italský vynálezce vyvinul nové řešení anti-smogového filtru. Ten snižuje emise CO2 a velmi redukuje NOx a SOx , které způsobují kyselé deště a skleníkový efekt. V mnoha cílových odvětvích tento systém může významně přispět k řešení problematiky životního prostředí. Vynálezce hledá výrobní firmy, které mají zájem vyvíjet, vyrábět a distribuovat technologii na bázi licenční smlouvy nebo smlouvy o technické spolupráci.

Zařízení pro snížení emisí u spalovacích motorů
Britská firma vyvinula zařízení, které lze montovat na motory vozidel s cílem zlepšit výkon a výrazně snížit emise výfukových plynů. Zařízení je účinné pro vznětové motory a vede ke snížení spotřeby paliva těžkých přepravních nákladních automobilů až o 20 % a snížení NOx až o 85 %. Společnost hledá joint-venture partnery z automobilového průmyslu nebo zařízení a strojů z těžkého průmyslu pro uvedení technologie na trh.

Technologie odstraní natištěnou barvu z plastové fólie ekologickým způsobem
Španělská společnost vyvinula nový proces pro odstranění natištěné barvy z plastových fólií používaných na pružné obaly bez použití jakékoliv organického rozpouštědla. Získá se čistá surovina bez inkoustu s vyšší ekonomickou hodnotou, oproti stejnému recyklátu s inkoustem použitelný pouze na např. odpadové pytle. Tato technologie byla úspěšně testována na průmyslové úrovni. Společnost hledá průmyslové podniky, které mají zájem o licenční smlouvu nebo dohodu o technické spolupráci.

Poptávka po inovativním využití plastového odpadu
Skotský podnik, který se zabývá recyklací odpadů, hledá inovativní způsob recyklace plastů, zejména plastů s vysokou hustotou (HDPE), polypropylenu (PP) a (PET) k výrobě nových produktů. Firma by ráda spolupracovala s průmyslovými či akademickými partnery na základě licenční smlouvy nebo obchodní smlouvy.