Více času na podstatné

Nabídka/poptávka - zajímavé technologie

25.08.2015 07:58

Enterprise Europe Network, která poskytuje odborné služby zaměřené na podporu a zvyšování konkurenceschopnosti především malých a středních podniků, zveřejnila další přehled zajímavých technologií. Další informace je možné získat na info.een@tc.cz nebo na telefonu 234 006 173. Níže uvádíme zajímavé technologie z pohledu životního prostředí. Pro více technologií se podívejte ZDE.

 

 

Efektivnější rozklad vody na kyslík a vodík na bioelektrochemické bázi

Španělská výzkumná organizace navrhla bioelektrochemické zařízení pro rozklad vody pomocí vyvinuté lakázy enzymu na bázi proteinového inženýrství, který dělá elektrolýzu pro výrobu vodíku a kyslíku efektivnější a hospodárnější. Katalýza pomocí lakázy enzymu katalyzuje oxidaci při nízkých očekáváních, což přináší významné energetické úspory a vysokou produkci O2. Výzkumníci hledají společnosti, které by měli zájem o další vývoj technologie a patentování.

 

Francouzská firma hledá dodavatele ekologických plastů

Francouzská firma hledá dodavatele dvou různých ekologických plastů pro výrobu držadel pro vstřikování plastů. Vnitřní část držadla má být vyrobena z plastu, který musí mít specifické mechanické vlastnosti a vnější plast má být průhledný nebo rozptylovat světlo. Hledaný partner buď může nabídnout plasty pro držadlo s následujícími parametry: PA6/Pa1X z 30% vyztužené skelnými vlákny a termoplastický polyuretan a SEBS (polystyren polyethylen butylen) nebo nabídnout alternativní materiál s následujícími požadavky: ekologický plast s tvrdostí 60-80 shore, pevnost až 100 MPa, dobré vlastnosti pro lepení, schopnost rozptylovat světlo nebo být průhledný a odolný proti otěru. Firma hledá dodavatele materiálu.

 

Účinný rekuperátor tepla pro metalurgický průmysl

Slovenská technická univerzita nabízí inovativní systém rekuperace, který umožňuje efektivní využití tepla z odpadního tepla tavících pecí. Technologie nabízí vyšší účinnost a nižší spotřebu energie a nižší emise CO2. Na rozdíl od většiny komerčně vyráběných výměníků tepla, je nabízené řešení také použitelné v hutním průmyslu. Univerzita hledá partnery se zájmem o licenci nebo obchodní spolupráci.

 

Akustická analýza zdrojů hluku v průmyslových podnicích

Polská firma specializující se na snižování hluku a vibrační akustiku vyvinula nový postup pro akustickou analýzu zdrojů hluku v průmyslových podnicích. Navržený postup se skládá ze tří kroků: 1) Lokalizace akustických emisí pomocí akustické kamery a 3D laseru, 2) Přípravy akustických modelů a sestavení pořadí zdrojů hluku a 3) Navržení optimálního protihlukového řešení u hlavních zdrojů hluku. Firma hledá průmyslové partnery se zájmem o technickou spolupráci za účelem dalšího vyzkoušení postupu v různých podmínkách a jejího přizpůsobení v různých průmyslových prostředích.