Více času na podstatné

Nahradí emisní povolenky uhlíková daň?

18.02.2013 13:43

Již zítra (19. února) by mělo být po hlasování v parlamentním výboru jasněji v tom, jaký bude osud evropského systému obchodování s emisemi. Pozornost se v současné době upírá na parlamentní výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), který bude o backloadingu hlasovat. Skupina 75 neziskových organizací žádá Evropskou unii, aby zrušila systém obchodování s emisními povolenkami. Podle nich totiž životnímu prostředí škodí namísto toho, aby mu pomáhal.

Již zítra (19. února) by mělo být po hlasování v parlamentním výboru jasněji v tom, jaký bude osud evropského systému obchodování s emisemi. Pozornost se v současné době upírá na parlamentní výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), který bude o backloadingu hlasovat zítra dopoledne, píše dnes EurActiv.cz Systém emisního obchodování však podle některých názorů není jediným způsobem, jak motivovat podniky k investicím do zelenějších technologií. Často se proto zmiňuje například tzv. uhlíková daň. Její zavedení na celoevropské úrovni bylo navrženo již v 90. letech. Tehdy se ovšem neuskutečnilo vzhledem k tlaku průmyslu a neschopností dosáhnout shody mezi všemi členskými zeměmi.  Některé státy však uhlíkovou daň zavedly na vlastní pěst. Patří mezi ně Dánsko, Finsko, Irsko, Německo a Švédsko.

E15.cz zas upozorňuje na fakt, že skupina asi 75 neziskových organizací žádá Evropskou unii, aby zrušila systém obchodování s emisními povolenkami. Podle nich totiž životnímu prostředí škodí namísto toho, aby mu pomáhal. S návrhem přicházejí před hlasováním Evropského parlamentu, který má schválit reformu systému. Ty se nyní prodávají za méně než pět eur, zatímco v roce 2008 stály ještě okolo 20 eur. Nízká cena poškozuje podniky, které investovaly do zelených technologií, aby se vyhnuly potřebě nákupu povolenek.

 

Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy k návrhu zákona, kterým se mění úprava daně z pevných paliv a plynu:

  • Cena 15,- EUR/t CO2 ročně nedává žádný smysl, je nutné ji odvíjet od skutečné tržní ceny emisních povolenek, současné i budoucí.
  • Návrh uhlíkové daně celkově předbíhá Evropskou legislativu a v některých ustanoveních je s ní v přímém rozporu.
  • SP ČR proto odmítá návrh MF ČR jako celek a doporučuje řešit uhlíkovou daň až v návaznosti na změny systému EU ETS, přestože obecně považuje SP ČR zavedení uhlíkové daně jako krok správným směrem.
  • SP ČR též odmítá zachování osvobození zemního plynu spotřebovaného v domovních kotelnách od daně.

 

Další informace ZDE.

 

 

Ceny povolenek na vypouštění emisí oxidu uhličitého by měly vzrůst na takovou úroveň, aby na základě obchodu s nimi bylo možné investovat do nových technologií. Na Pražském evropském energetickém fóru to minulý týden řekl ředitel Public Affairs energetické společnosti ČEZ Ivo Hlaváč. Prvním nezbytným krokem podle Hlaváče je skutečné stáhnout z trhu 900 milionů emisních povolenek pro roky 2013 až 2015, jak navrhla Evropská komise. Následně by měla přijít reforma celého systému obchodování s povolenkami, aby jejich aukce skutečně přinášely přidanou hodnotu.

Více na: https://zpravy.e15.cz/zahranicni/ekonomika/emisni-povolenky-zvysuji-znecisteni-tvrdi-zelene-organizace-957961#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: https://zpravy.e15.cz/zahranicni/ekonomika/emisni-povolenky-zvysuji-znecisteni-tvrdi-zelene-organizace-957961#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Nová zelená úsporám?

Na konci listopadu 2012 Ministerstvo životního prostředí představilo Novou zelená úsporám. "Očekávaný výnos z aukcí emisních povolenek, ze kterých bude program Nová zelená úsporám financovaný, je 28 miliard korun. Samozřejmě přesná suma závisí na výsledku aukce," řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Program vedle pozitivního vlivu na životní prostředí bude přínosem pro oživení české ekonomiky. Původní program Zelená úsporám vznikal v období ekonomické recese a jedním z jeho cílů bylo pomoci domácímu hospodářství. Proto i dnes, kdy se Česká republika nachází v podobné situaci, je záměrem vlády využít finanční prostředky získané z dražeb emisních povolenek na vytvoření nástupnického programu Zelené úsporám. Ten poběží v letech 2013 - 2020. Nástupnický program Nová zelená úsporám projedná tento týden vláda.

 

Výsledek: Poslanci chtějí přispět k záchraně evropského trhu s uhlíkem odložením dražeb emisních povolenek
 
Související články:

Ivo Hlaváč: Neřešme ideologické půtky spojené s emisním obchodováním

Slábnutí EU ETS může podle expertů znamenat fragmentaci jednotného trhu s energií

Emisní povolenky zvyšují znečištění, tvrdí „zelené“ organizaceVíce na: https://zpravy.e15.cz/zahranicni/ekonomika/emisni-povolenky-zvysuji-znecisteni-tvrdi-zelene-organizace-957961#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 

Zdroj: EurActiv.cz, E15.cz