Více času na podstatné

Národní konvent o EU vydal doporučení na téma věda a výzkum

21.01.2016 08:39

Národní konvent o Evropské unii vydal začátkem týdne doporučení k tématu věda a výzkum, které vznikly na základě konaného odborného kulatého stolu v prosinci minulého roku. Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáš Prouzy nejen ze závěrů vyplývá, že mezi důležité předpoklady úspěšné a časté evropské výzkumné spolupráce patří kvalitní financování výzkumných organizací, zefektivnění hodnotícího systému nebo zařazení výzkumné spolupráce do firemní kultury.

 

Doporučení:

  • Zavést hodnocení výzkumných organizací, které bude zohledňovat jejich komplexní činnost, včetně jejich zapojení do mezinárodní výzkumné spolupráce.
  • Zavést systém institucionálního financování výzkumných organizací, který bude stimulovat ke zvýšení kvality řízení výzkumných organizací, kvality a relevance realizovaného výzkumu, internacionalizaci výzkumných organizací, včetně oboustranné mezinárodní mobility výzkumníků a intenzivnějšího zapojení do mezinárodní výzkumné spolupráce.
  • Vytvořit integrovaný systém finanční kontroly, který bude zajišťovat odborné posouzení kontrolovaných projektů  VaV, omezí administrativní zátěž a zvýší právní jistotu kontrolovaných subjektů.
  • Posílit aktivní zapojení poskytovatelů podpory na VaV do spolupráce s partnerskými poskytovateli v jiných zemích, a tím vytvořit příznivější podmínky pro zapojování českých výzkumných týmů do mezinárodních konsorcií.
  • Rozvíjet a nadále posilovat vědeckou diplomacii v zemích, které jsou pro ČR prioritní z hlediska rozvoje strategické výzkumné spolupráce a propagovat ČR jako atraktivní zemi pro mezinárodní výzkumnou spolupráci.
  • Při formulování národních priorit ve VaVaI se nezaměřovat jen na ty oblasti a obory, ve kterých ČR dosahuje vysoké úrovně globální konkurenceschopnosti, nýbrž identifikovat rovněž problémy a potřeby, jejichž náročnost překračuje možnosti národního systému VaVaI a které je tedy nutné řešit prostřednictvím podpory mezinárodní spolupráce.
  • Koncentrovat podporu do výzkumných oblastí, které jsou prioritní pro posilování konkurenceschopnosti české ekonomiky a pro naplňování potřeb české společnosti

 

Dokument ke stažení:

Doporučení

Podkladový materiál