Více času na podstatné

Národní program snižování emisí vstoupí do procesu SEA

09.04.2015 05:58

V „Informaci“ se ve středu vláda seznámila s východisky a základními cíli připravovaného Národního programu snižování emisí i s jeho vazbou na ostatní strategické dokumenty ochrany ovzduší.  V současnosti bude zahájeno hodnocení dopadů programu na životní prostředí (SEA), souběžně bude probíhat mezirezortní připomínkové řízení a následně bude materiál předložen vládě ke schválení.

Úkolem Ministerstva životního prostředí, daným ze zákona o ovzduší, je připravit nejen nový národní program snižování emisí, ale také jednotlivé programy zlepšování kvality ovzduší pro jednotlivé zóny a aglomerace, které v minulosti připravovaly orgány ochrany ovzduší krajů.

Vzhledem k významné provázanosti všech těchto koncepčních dokumentů, které na sebe navazují a ovlivňují se, bylo jejich zpracování pojato jako jeden projekt se zastřešujícím dokumentem Střednědobá strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR (Střednědobá strategie). Tento přístup byl také vyhodnocen jako maximálně efektivní vzhledem k naplnění cílů v oblasti ochrany ovzduší, z nichž některé jsou velmi závažné vzhledem k trvalému nesouladu kvality ovzduší v ČR s požadavky legislativy EU a souvisejícím dopadům na zdraví obyvatel.

Dokument Střednědobé strategie shrnuje základní poznatky, které se týkají úrovně kvality ovzduší v ČR, souvisejících příčin a důsledků. Jsou zde analyzovány další národní i mezinárodní strategické a koncepční dokumenty, které mají přímý i nepřímý vliv na kvalitu ovzduší v ČR a vytvářena spojení mezi těmito dokumenty a Střednědobou strategií. Součástí jsou i analýzy finanční a nákladové, návrhy opatření a aktivit vedoucích ke zlepšení kvality ovzduší v ČR včetně identifikace subjektů, do jejichž kompetence a působnosti realizace navržených opatření patří.

Národní program snižování emisí (NPSE) jako součást Střednědobé strategie působí na celonárodní úrovni, kde analyzuje stav ovzduší v ČR, příčiny znečištění, emise znečišťujících látek z jednotlivých sektorů ekonomiky, scénáře vývoje znečišťování ovzduší, závazky ČR a jejich dodržování, navrhuje postupy a opatření k nápravě stávajícího stavu, cíle v oblasti snižování úrovně znečišťování ovzdušía lhůty k jejich dosažení. Opatření jsou ukládána napříč jednotlivými odvětvími hospodářství, tam kde jsou účelná. Dokument určuje orgány odpovědné za realizaci opatření.

 

Průběh přípravy programu

V roce 2013 došlo k uzavření smlouvy o dílo na plnění veřejné zakázky s názvem „Střednědobá strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR“ s termínem dokončení předmětu smlouvy 31. 7. 2014.

Termín finalizace celého projektu byl prodloužen vzhledem k následujícím skutečnostem:

  • Na přelomu roků 2013 a 2014 byl Evropskou komisí uveřejněn tzv. "balíček ovzduší" (Air Package), soubor legislativních úprav v ochraně ovzduší, především dvou směrnic Evropského parlamentu a Rady: o omezení národních emisí některých látek znečišťujících ovzduší a směrnice o omezení emisí některých znečišťujících látek do ovzduší ze středních spalovacích zařízení. Tyto významné legislativní návrhy musely být analyzovány a následně v připravovaných koncepčních dokumentech akcentovány.
  • Připravované koncepční dokumenty jsou úzce vázány i na přípravu nového programového období OPŽP 2014 - 2020. Pro jejich finalizaci, návrh odpovídajících opatření a postupů ke zlepšení kvality ovzduší je nezbytné posoudit nastavení veřejné podpory pro nadcházející programové období.

 

Přípravy všech dokumentů se účastnila široká skupina subjektů. Pro účely projednání byly zřízeny řídící výbory, a to jak na úrovni národní, tak na úrovni regionální pro každou zónu a aglomeraci. V řídících výborech byly zastoupeny ministerstva dopravy, regionálního rozvoje, průmyslu, zemědělství, financí i vnitra, orgány kraje, obcí s rozšířenou působností a obcí, Asociace krajů, Svaz měst a obcí a environmentální nevládní organizace. Všechny jmenované subjekty měly možnost se na tvorbě strategických dokumentů k ochraně ovzduší podílet a opakovaně je v průběhu přípravy připomínkovat. Výstupy jednotlivých etap přípravy strategických dokumentů v oblasti ochrany ovzduší byly průběžně poskytovány všem zapojeným subjektům, připomínky jsou v maximální možné míře zohledňovány.

V současnosti probíhá hodnocení dopadů Národního programu snižování emisí na životní prostředí (SEA), souběžně bude probíhat mezirezortní připomínkové řízení, přičemž po dokončení obou procesů bude materiál předložen vládě ke schválení. Upozorňuje čtenáře, že proces SEA je teprve na začátku, zpracovatel hodnocení vlivů na životní prostředí by měl do konce tohoto týdne předložit na MŽP Oznámení dotčených koncepcí. Po jejich kontrole bude vyvěšeno oznámení v systému SEA na web.

Dokončení a schválení všech dokumentů strategie jak na úrovni vlády (NPSE a vlastní Střednědobá strategie) a prostřednictvím přijetí opatření obecné povahy (Programy zlepšování kvality ovzduší) se očekává do konce roku 2015.

 

Dokumenty ke stažení:

 

 

Vláda včera večer také schválila čtyři nařízení Ministerstva zemědělství, které upravují podmínky pro výplatu některých dotací Programu rozvoje venkova na období let 2014-2020 - více ZDE