Více času na podstatné

Návrh programového prohlášení vlády nezapomíná na EIA ani na nový odpadový zákon

11.02.2014 13:27

Server iDNES.cz včera večer přinesl text návrhu programového prohlášení vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Kabinet ho bude schvalovat ve středu večer. Ještě předtím ho podle iDNES.cz představí na tripartitě (viz odkaz na článek níže nebo audio ZDE). Podle Sobotky bude součástí programového prohlášení rovněž už dříve , zveřejněná koaliční smlouva vlády. Oficiální verzi vám pochopitelně představíme po jednání vlády.

 

  • OPŽP: Vláda zajistí podmínky pro maximální využití finančních prostředků z Operačního programu Životní prostředí v programovém období 2007-2013 na smysluplné projekty přispívající ke zlepšení životního prostředí v ČR. Vláda se zasadí o zjednodušení podmínek a odstranění zbytečné byrokracie při čerpání peněz z Operačního programu Životního prostředí v novém programovém období 2014-2020 s cílem minimalizace rizika ztrát čerpání. Vláda připraví novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) dle evropských standardů s cílem nastavení jasných pravidel a lhůt v rámci tohoto procesu.

 

  • ODPADY: Vláda připraví novelu zákona o odpadech s cílem snížit podíl skládkovaných odpadů a naopak zvýšit úroveň recyklace odpadů, a to včetně odpadů biologických na úrovni vyspělých evropských zemí. Vláda podpoří programy prevence vzniku odpadů a vytvoří systém pobídek a poplatků, které podpoří motivaci občanů k třídění odpadu.

 

  • KLIMA: Vláda připraví Strategii pro přizpůsobení se změně klimatu v ČR včetně konkrétních projektů zadržování vody v krajině, revitalizací vodních toků a údolních niv, důsledné ochrany spodních vod atd.

 

  • EVVO: Vláda zachová současnou legislativně zaručenou úroveň občanských práv týkajících se životního prostředí a zasadí se o posílení ekologické výchovy ve školách.

 

  • VODA: V oblasti vodního hospodářství bude klíčové zvyšovat ochranu občanů a území před povodněmi. Vláda proto zajistí další etapy Programu prevence před povodněmi orientovanou na retenci vody v povodích a bude realizovat protipovodňová opatření především v oblastech, které jsou minimálně chráněny před povodní. Vláda posílí ochranu kvalitní orné půdy a půdního fondu.

 

  • ENERGETIKA: Vláda podpoří modernizaci průmyslu tak, aby docházelo ke snižování jeho energetické náročnosti. Vláda zajistí energetickou bezpečnost státu, odolnost proti rozsáhlým poruchám a výpadkům dodávek a udržitelnou energetiku. Bude proto usilovat o environmentální udržitelnost energetiky a udržení vysoké bezpečnosti dodávek energie při zachování přiměřených cen tak, aby česká ekonomika, a především pak zpracovatelský průmysl, byly konkurenceschopné. Současně vláda zachová energetické suroviny pro budoucí generace a obhájí zájmy státu při stanovení podmínek těžby a využití nerostů. Vláda bude podporovat snižování energetické náročnosti veřejných i soukromých budov s pozitivním vlivem na energetickou bilanci ČR. Podpoří proto jejich masivní zateplování a využívání energeticky účinných technologií a spotřebičů. Pokud to bude hospodářsky výhodné pro ČR, vláda podpoří výstavbu nových jaderných bloků v Temelíně a Dukovanech, které v dlouhodobém horizontu nahradí významnou část dožívající uhelné energetiky. Za důležité rovněž vláda považuje zajištění provozu JE Dukovany i po roce 2025.

 

  • KOTLÍKOVÉ DOTACE/ZELENÁ ÚSPORÁM: Vláda zajistí dostatečné finanční prostředky, které prostřednictvím programu "Nová zelená úsporám" umožní pokračování programu zateplování veřejných i soukromých budov, a přispěje tak k rozvoji stavebnictví a vytvoření mnoha tisíc pracovních míst. Vláda připraví realizaci tzv. "Zeleného programu" v regionech s dlouhodobě špatným životním prostředím (Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj), na jehož podobě se budou podílet kromě státu také města a obce i významné podnikatelské subjekty. Vláda přitom využije v maximální míře i přeshraniční spolupráci a spolupráci na úrovni EU. Vláda připraví návrh zákona o snižování závislosti ČR na fosilních palivech za podmínky, že tím neutrpí konkurenceschopnost České republiky. Vláda obnoví projekt sanace starých ekologických zátěží prostřednictvím konkrétních a zcela transparentních projektů. Vláda podpoří pokračování modernizace individuálních topenišť (tzv. kotlíkové dotace). Vláda neumožní další průzkum a následnou těžbu zlata ani pokračování průzkumu a následnou těžbu břidlicových plynů na území ČR.

 

Související článek:

Vláda dá do svého programu i připomínky odborů a zaměstnavatelů (Českénoviny.cz, 11.2.2014)

Koalice chce vytvořit novou strategii zacházení s odpady do roku 2025 a snižovat energetickou náročnost průmyslu (Koaliční smlouva ke stažení!!!)


 

Zdroj: iDNES.cz