Více času na podstatné

Návrh vyhlášky o plánech péče, zásadách péče, podkladech k vyhlašování, evidenci a označování chráněných území

27.09.2017 08:28

Ministerstvo životního prostředí předkládá do meziresortního připomínkového řízení návrh vyhlášky o plánech péče, zásadách péče, podkladech k vyhlašování, evidenci a označování chráněných území. Důvodem zpracování návrhu nové vyhlášky jsou zejména změny právního režimu národních parků. Termín připomínek je stanoven na 18. října 2017.

Předkládaný návrh plně nahradí právní úpravu dosud obsaženou ve vyhlášce č. 64/2011 Sb., o plánech péče, podkladech k vyhlašování, evidenci a označování chráněných území. Důvodem zpracování návrhu nové vyhlášky jsou změny v právní úpravě zvláště chráněných území (zejména právního režimu národních parků) provedené s účinností ke dni 1. června 2017 zákonem č. 123/2017 Sb., kterým se mění č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů dále též (“ZOPK“).

Zákonem č. 123/2017 Sb. byla do ZOPK vložena některá nová zmocnění pro MŽP stanovit vyhláškou podrobnosti některých nových institutů (zásady péče, klidová území NP) a některá dosavadní zmocnění MŽP k vydání prováděcí vyhlášky byla citovaným zákonem upravena, aby odpovídala aktuálním technickým požadavkům na zpracování plánů péče, podkladů k vyhlašování, evidenci a označování chráněných území.

Zákon č. 123/2017 Sb. především zavedl zcela nový institut zásad péče o národní parky. Obsah zásad péče a postup jejich zpracování a projednání je MŽP podle § 38a odst. 8 ZOPK zmocněno stanovit vyhláškou.

Zákonem č. 123/2017 Sb. byl též zaveden nový institut klidových území NP, který bude novým způsobem regulovat pohyb osob na území NP. MŽP je v § 17 odst. 4 ZOPK zmocněno stanovit, jakým způsobem vyznačí správa NP v terénu hranice klidového území a informace o podmínkách pohybu na cestách nebo trasách v klidovém území NP.

Zákonem č. 123/2017 Sb. bylo terminologicky upraveno ustanovení § 40 ZOPK upravující postup při projednávání záměrů na vyhlášení zvláště chráněného území. Zmocňovací ustanovení pro vydání vyhlášky v § 40 odst. 7 bylo této změně přizpůsobeno: MŽP je zmocněno stanovit vyhláškou náležitosti a obsah záměru na vyhlášení chráněného území nebo jeho ochranného pásma.

Zákonem č. 123/2017 Sb. bylo též upraveno zmocnění obsažené v § 42 odst. 2 ZOPK, na jehož základě bylo MŽP oprávněno stanovit podrobnosti o vedení ústředního seznamu ochrany přírody. Toto zmocňovací ustanovení bylo upřesněno (konkretizováno) v souladu s požadavky na formulaci zmocňovacích ustanovení podle Legislativních pravidel vlády: MŽP je podle upraveného ustanovení zmocněno stanovit vyhláškou členění ústředního seznamu, jeho obsah a náležitosti, výčet, způsob a podmínky předávání dokumentů do ústředního seznamu, způsob a podmínky nakládání s dokumenty a daty v ústředním seznamu včetně způsobu a podmínek jejich zveřejňování.

S ohledem na řadu dílčích změn převážně technického rázu promítajících se do mnoha ustanovení a s ohledem na strukturu vyhlášky č. 64/2011 Sb. (obsahující též několik technických příloh) přistoupilo MŽP k vydání nové vyhlášky, nikoliv k novelizaci stávající vyhlášky č. 64/2011 Sb.¨

 

Dokument ke stažení:

zd_KORNARKEX4LO.docx

ma_KORNARKEX4LO.zip