Více času na podstatné

Nejlépe referuje o životnímu prostředí město Krnov, a to už po třetí za sebou

06.12.2013 17:05

Hledáte informace o životním prostředí ve vašem městě? Pokud bydlíte v Krnově, Opavě či Přerově, neměl by to být problém. V soutěži se hodnotí internetová prezentace všech měst s více než 5 000 obyvateli, letos jich bylo 269. Odborná porota posuzuje například dostupnost a kvalitu informací o životním prostředí, úpravu či přístupnost webu. Město Krnov vyhrálo už po třetí.

V soutěži „Zelená informacím“ jde také o uživatelskou přívětivost webu, pravidelnou aktualizaci, či originální formu a estetický dojem ze zpracování zpráv o životním prostředí. „Považujeme za přínosné, že soutěž motivuje města k otevřenému poskytování informací a pomáhá tak zvýšit zájem obyvatel o otázky životního prostředí“, říká výkonná ředitelka kanceláře Svazu měst a obcí ČR Jana Vildumetzová, která ceny předávala.

Krnov získal 1. místo a ocenění už po třetí za sebou. Potvrdil se tak fakt, že se toto město na svém webu věnuje životnímu prostředí průběžně a velmi kvalitně. Překvapením byla Opava, která meziročně výrazně pokročila v informování o životním prostředí. Z loňského 18. místa tak „poskočila“ na letošní 2. příčku. Pomyslnou bronzovou medaili získalo město Přerov. 4. až 15. místo patří městům Praha, Svitavy, Kopřivnice, Frýdek-Místek, Louny, Prachatice, Kladno, Hranice, Zlín, Vimperk, Jablonec nad Nisou a Příbram.

 

Smyslem soutěže „Zelená informacím“ je najít nejzdařilejší prezentace životního prostředí na oficiálních internetových stránkách měst. Cílem je dále motivovat města k uživatelsky přátelskému elektronickému publikování údajů o životním prostředí s využitím originálních forem a vhodných indikátorů. Soutěže se účastní všechna města ČR s počtem obyvatel 5000 a více. Pořadatelé: neziskové organizace TIMUR, o.s., CI2, o.p.s. a Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy ve spolupráci se společností In-site. Záštitu poskytlo Ministerstvo životního prostředí ČR a předseda Svazu měst a obcí ČR.