Více času na podstatné

Největší klimatický hackathon v historii míří i do Brna

24.10.2018 11:30

Nová řešení boje s negativními důsledky klimatických změn ve městech se už 26. a 27. října pokusí nalézt i v Brně. Globální 24hodinový hackathon s názvem Climathon se koná ve stejný den ve 100 městech na 6 kontinentech a je určený studentům, začínajícím firmám, místním úředníkům a vývojářům. Cílem brněnské akce je najít řešení na několik konkrétních problémů města spojených se životním prostředím a udržitelným rozvojem. Mezi výzvy letošního ročníku patří například snížení počtu aut v centru, vytipování přehřátých míst ve městě či doporučení pro výstavbu udržitelných budov. Na vítězný projekt čeká finanční odměna a zázemí pro start podnikání.

Organizátorem brněnského Climathonu je co-workingový prostor KoPlac ve spolupráci s komunitním centrem DOMEQ a Foreigners.cz. Hlavním globálním partnerem a iniciátorem akce je konsorcium Climate-KIC, za kterým stojí přední evropské univerzity jako Bologna či Oxford, města a start-upy, které se snaží o podporu zdravého životního prostředí. Konsorcium Climate-KIC je podporováno institucí EU, kterou je Evropský inovační a technologický institut (EIT) se sídlem v Budapešti.

Climathon v Brně začíná v pátek 26. října v 18 hodin večer. Účastníci se rozdělí do několika týmů a budou mít na místě podporu z řad expertů či zástupců města Brna. Hackathon potrvá až do sobotního pozdního odpoledne, kdy bude vyhlášený vítězný projekt. Na něj čeká finanční prémie, vouchery od partnera akce, společnosti Kiwi.com, a podpora v podobě členství v co-workingovém centru KoPlac na jeden rok.

O důležitosti podobně zaměřených akcí svědčí i výzkumná zpráva Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC) vydaná na začátku října 2018, která přináší zásadní varování: máme jen 12 let na zásadní změnu, klimatické změny se naší generace týkají více, než jsme si mysleli. Climathon je proto otevřený širokému spektru studentů technických, přírodovědných a společenskovědních oborů, vývojářů, start-upů i široké veřejnosti. Registrace na akci probíhá na webu Climathonu. Volná místa ještě jsou a účast je zdarma včetně občerstvení.