Více času na podstatné

Německá energetika: Atomu zády, slunci a větru čelem (Českápozice.cz)

09.12.2013 09:02

Nová koalice chce také zajistit, aby nový systém podpory bral více v potaz, kde a co se staví. Nyní probíhá mezi jednotlivými spolkovými zeměmi jakýsi nevyhlášený závod o to, kdo si z koláče podpory ukrojí větší díl. Například v již zmíněném Šlesvicku-Holštýnsku má být do roku 2020 instalováno 16 GW elektřiny z větru. Maximální spotřeba v tomto nepříliš průmyslovém státě ale dosahuje jen gigawattů dvou.

Náklady Energiewende jsou enormní. Dosluhující ministr pro životní prostředí Peter Altmaier mluví o bilionu eur – třetinu tvoří podpora pro již stojící „zelené“ elektrárny, dalších 360 miliard bude potřeba, pokud se neomezí výstavba a nezmění systém podpory. Zbytek spolyká nová infrastruktura. Promyšlená výstavba nových zdrojů elektřiny a odpovídající rozvodné sítě mohou tyto náklady snížit, nebo alespoň se zaslouží o to, že nepřijdou nazmar.

 

Růst cen elektřiny pro průmysl a domácnosti v Německu, ČR a USA

Graf 03 - Energiewende

Pramen: Energy Prices and Taxes, 2nd Quarter 2013, OECD

 

Pokud nenastane další technologický posun, například že se solární elektrárny obejdou zcela bez dotací, bude muset nastupující německá vláda řešit problémy, které Energiewende přinesla. Ostatně není čemu se divit – bylo by naivní si myslet, že čtvrtou největší ekonomiku světa a nepočetnější národ EU můžeme na zelený proud přepnout tak snadno jako vypínač u dveří. Více ZDE

 

Zdroj: Českápozice.cz