Více času na podstatné

Německá vláda připravila půdu pro expanzi větrných parků na moři

30.08.2012 07:52

Německá vláda schválila návrh zákona, který by měl otevřít dveře mohutné výstavbě větrných parků na moři. Informuje server českenoviny.cz. V budování větrných parků na moři Německo výrazně zaostává za svým plánem. Doposud se instalovaný výkon větrných zdrojů na moři dostal na pouhých 550 megawattů. Berlín přitom chce splnit cíl instalovat na moři do roku 2020 výkon 10.000 megawattů a do roku 2030 jej zvýšit na 25.000 MW, aby se nahradily jaderné kapacity v objemu 20.500 MW.

Nový zákon by měl pro investory zmírnit některá rizika spočívající zejména v tom, kdo bude hradit náklady poruch v přenosové síti. Dosud platí, že operátoři sítí by měli odškodňovat provozovatele větrných elektráren za to, že jejich produkce nedorazí na pevninu. Důsledkem bylo, že provozovatelé sítí do takových projektů jít odmítali. Vláda taková rizika nyní zmírnila na úkor spotřebitelů. Na každou domácnost by to mělo znamenat ročně navíc deset eur při celkových nákladech 750 milionů eur (18,6 miliardy Kč).

Už nyní se odhaduje, že účty domácností za elektřinu stoupnou do roku 2020 kvůli povinné podpoře obnovitelných zdrojů až o 30 procent. Vláda ale přenos části nákladů rizikových projektů na moři na spotřebitele označila za "spravedlivý". "Energetická transformace je obrovský dlouhodobý projekt, který si vyžaduje úsilí nás všech a nemůže být realizován bez nákladů. Nová pravidla zajistí spravedlivé rozdělení zátěže," řekl podle agentury Reuters ministr hospodářství Philipp Rösler.

Dalším problémem je, že přebytky proudu z větrných elektráren severního Německa působí značné problémy přenosovým sítím v celé střední Evropě včetně České republiky. Německo totiž má nedostatečné kapacity přenosových sítí mezi severem a průmyslovým jihem země a plány jejich rozvoje se neplní. Německá agentura pro přenosové sítě Bundesnetzagentur počátkem srpna uvedla, že z 1834 kilometrů vysokonapěťového vedení, jehož výstavba byla v roce 2009 prohlášena za prioritu, se vybudovalo pouhých 214 kilometrů a od letošního května se jakýkoli postup zastavil. Kancléřka Merkelová přitom ještě v dubnu na návštěvě Prahy prohlásila, že Německo zrychluje schvalovací řízení pro výstavbu svých sítí, aby vyřešilo problémy s náhlými přesuny energie ze svých obnovitelných zdrojů do Česka.

 

Zdroj: Českénoviny.cz (kráceno)