Více času na podstatné

Nenechte si ujít: Nastupujících solárních velmoci, Dotace na plynové kotle se míjí účinkem a REsolar a ochranná známka?

27.08.2013 08:56
iHNED.cz: 10 nastupujících solárních velmocí: Japonsko předhání Německo, Čína Ameriku

Podle studie americké analytické společnosti Maxim Group instalovaný výkon fotovoltaických elektráren v roce 2013 stoupne celosvětově o 18 procent na 38 GW. Je to jen o něco pomaleji než v roce 2012, kdy vzrostl o 24 procent. Mezi novými velkými hráči se objevují Jižní Afrika, Ukrajina, Polsko nebo Thajsko. V Latinské Americe to jsou hlavně Chile a Brazílie, v Africe JAR. Více a grafy ZDE.

 
E15: Dotace na plynové kotle se míjí účinkem

K přechodu na ekologičtější plynové vytápění stát domácnosti dotacemi zatím nepřesvědčil. Ve dvou krajských dotačních programech na výměnu kotlů projevily zájem o plyn jen čtyři procenta žadatelů o dotaci. Jiné to nebude ani u programu Nová zelená úsporám, který letos poprvé nabízí příspěvek na výměnu kotle na pevná paliva za moderní kondenzační plynový kotel. Důvodem malého zájmu o dotovaný přechod na plyn zůstává podle expertů fakt, že plyn je vůči jiným palivům drahý. V místech, kde se topí fosilními palivy, nemusí být dostupné plynové přípojky. Zkušenosti z minulého programu Zelená úsporám i z dotačních programů, které podporují výměnu zdrojů vytápění v některých krajích, ukazují, že domácnosti při změně paliva volí raději kotle na biomasu. Celý článek ZDE.


Novinky.cz: REsolar přijde solární barony draho, hrozí jim miliónová sankce

Takzvaným solárním baronům, povětšinou dobře skrytým majitelům velkých fotovoltaických elektráren v Česku, hrozí mnohamiliónová sankce kvůli neoprávněnému užívání již registrované ochranné známky. Právo zjistilo z internetových stránek Úřadu průmyslového vlastnictví, ochrannou známku REsolar, pod kterou solární baroni už zahájili rozsáhlou marketingovou kampaň, má už skoro tři roky zaregistrovanou německá společnost CCR Logistics System AG, mj. právě i pro recyklaci solárních panelů. Novinky.cz dále uvádějí, že většina trhu už je rozebrána, ve hře však stále zůstává státní společnost ČEZ, která provozuje zhruba 150 megawattů výkonu solárních elektráren. Do správy jednoho z recyklačních systémů nyní musí vložit více než sto miliónů korun. O tento balík peněz REsolar také usiluje. ČEZ si má jeden z kolektivních systémů vybrat do konce srpna. Celý článek ZDE.

 
 
 
Zdroj: iHNED.cz, E15.cz, Novinky.cz