Více času na podstatné

Nepřehlédněte: "hořící led" a břidlicový plyn jako energetické zdroje budoucnosti? Nebo to bude jaderný reaktor o výkonu 100 MW?

31.03.2013 18:55

EKONOM: Energetický zdroj budoucnosti. Hořící led může nastartovat Evropu, Japonci už těží

Japonsko testuje komerční těžbu nového paliva, které by mohlo změnit energetickou mapu světa. Hydrát metanu. Vypadá jako přemrzlý špinavý sníh, je to však efektivní skladiště energie. Jeho zásoby jsou také v Evropě. Američané dosud patřili k premiantům ve výzkumu hořícího ledu, jehož obří ložiska jsou hlavně pod mořským dnem a část také pod permafrostem, tedy pod věčně zmrzlou půdou v arktických oblastech. Při uvádění poznatků do praxe je ale nyní předběhli Japonci: v polovině března spustili experimentální těžbu hydrátu metanu. V Evropě se ložiska hořícího ledu nacházejí u pobřeží Španělska, Skandinávie nebo Británie. Těžba v moři by byla pro Evropany stravitelnější než vrtání a pouštění chemikálií do břidlic "za humny". I proto by nejnovější japonské objevy mohly Evropě pomoci dostat se k levnějším zdrojům energie. Více ZDE.

 

BP: Přichází čas nekonvenční ropy a plynu, produkce raketově stoupne

Světová produkce energetických surovin z „nekonvenčních“ zdrojů v čele s břidlicovými ložisky plynu a ropy se do roku 2030 ztrojnásobí. Kupříkladu na růstu nabídky ropy se budou nové zdroje podílet více než 70 procenty, předpověděl to britský ropný koncern BP ve výhledu zveřejněném v Pekingu. Z „břidlicové revoluce“ bude sice nejvíce těžit Amerika, prospěje ale i Číně. Ceny plynu v Asii jsou nyní na světě nejvyšší a proti cenám v USA zhruba pětinásobné. Dosavadní vazba cen plynu na vysoké ceny ropy ale pod tlakem zvýšené nabídky plynu z USA bude ustupovat ve prospěch tržních cen. Rozvoj těžby plynu v USA již ovlivnil nedávná jednání Číny s ruskými dodavateli. Před týdnem obě země sjednaly memorandum, podle něhož ruský Gazprom a čínská CNPC do konce roku podepíšou třicetiletý kontrakt na dodávky v objemu 38 miliard krychlových metrů ročně s možností zvýšení až na 60 miliard krychlových metrů.  Více ZDE.

 

V Praze přednášel jeden z otců jaderné energetiky – profesor Georgij Tošinskij

Studenti měli možnost v rámci přednášky a následné besedy seznámit s principy fungování jednoho z nejperspektivnějších zdrojů energie budoucnosti – malým, kovem chlazeným jaderným reaktorem o výkonu 100 MW (SVBR-100). Podle odhadů Mezinárodní agentury pro atomovou energii MAAE bude světová poptávka po reaktorech o malém a středním výkonu (100-400 MW) do roku 2040 představovat zhruba 500-1000 bloků. Celková hodnota tohoto segmentu trhu se pak odhaduje na 300 – 600 miliard dolarů, tj. zhruba 6-12 bilionů korun. Reaktory tohoto typu najdou uplatnění například v odlehlých oblastech nebo v zemích s nedostatkem pitné vody, protože v režimu výroby pitné vody z mořské jsou schopny vyprodukovat až 200 tisíc tun pitné vody za 24 hodin. Více ZDE.

 

Mohlo by Vás také zajímat:

 

Jak fungují atomové reaktory pro 21. století?

Poznejte nové způsoby využití atomové energie, vysokoteplotní reaktory pokročilých konstrukcí, které pracují při teplotách okolo 1000 °C. Zde už nemůžeme použít vodu, ale roztavenou sůl, tekuté olovo nebo hélium. Více ZDE.

 

Zdroje: E15.cz, atominfo.cz, iHNED.cz (EKONOM)

Více na: https://magazin.e15.cz/veda-a-technika/jak-funguji-atomove-reaktory-pro-21-stoleti-970635#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/bp-prichazi-cas-nekonvencni-ropy-a-plynu-produkce-raketove-stoupne-970595#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/bp-prichazi-cas-nekonvencni-ropy-a-plynu-produkce-raketove-stoupne-970595#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/bp-prichazi-cas-nekonvencni-ropy-a-plynu-produkce-raketove-stoupne-970595#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/bp-prichazi-cas-nekonvencni-ropy-a-plynu-produkce-raketove-stoupne-970595#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/bp-prichazi-cas-nekonvencni-ropy-a-plynu-produkce-raketove-stoupne-970595#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/bp-prichazi-cas-nekonvencni-ropy-a-plynu-produkce-raketove-stoupne-970595#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink