Více času na podstatné

Nizozemci snižují rychlost na dálnicích na 100 kilometrů v hodině

16.03.2020 14:15

Citelně přibrzdit svá auta musejí ode dneška uživatelé nizozemských dálnic. V zájmu ochrany životního prostředí budou v denních hodinách jezdit pouze stokilometrovou rychlostí a dosud obvyklých 120 nebo 130 kilometrů v hodině budou moci mít na tachometru jen večer a v noci. Porušování pravidla může řidiče přijít draho.

Od čtvrtka se rozmísťují na dálnicích příslušné značky. Číslici 100 v obvyklém červeném kruhu nově dole doplňuje v černém obdélníku údaj 6-19h. Od 19 hodin do šesti hodin ranních se pak může jet dosavadních 120, nebo zhruba na polovině úseků 130 kilometrů v hodině.

Dopravní správa zároveň upozorňuje, že mnohé navigační systémy mohou ukazovat zastaralé rychlostní limity. Řidiči se proto musejí orientovat podle značení u silnic. Pokuty za zhruba dvacetikilometrové překročení "stovky" mají podle autoklubů činit asi 174 eur (přes 4500 Kč). Pak sazby dramaticky stoupají a vyměřují se v závislosti na řidičovu příjmu.

Ve srovnání s Českem je Nizozemsko rozlohou poloviční. Má ale na 3000 kilometrů dálnic, zatímco v ČR je aktuální délka dálniční sítě 1281 km. Nizozemská síť patří k nejhustším na světě.

Důvodem omezení rychlosti jsou vysoké emise oxidu uhličitého, jimiž Nizozemsko v přepočtu na rozlohu výrazně překračuje limity stanovené Evropskou unií. Vláda premiéra Marka Rutteho si podle agentury DPA uvědomuje, že dodržování hranice CO2 je velmi obtížné. Jedna z nejhustěji osídlených evropských zemí má jen málo přírodních ploch, které mohou vyrovnávat vypouštění škodlivin do ovzduší.