Více času na podstatné

Norské fondy pošlou do Česka dalších pět miliard

05.10.2016 21:09

Česko získá z takzvaných norských fondů pro programové období 2014 až 2021 celkem 184,5 milionu eur, tedy téměř pět miliard korun. Předpokládá se, že výzvy pro nové období budou vyhlašovány v roce 2018. Na předchozí grantové období 2009 až 2014 dostalo Česko z fondů přibližně 3,5 miliardy korun.

Informace o výši finanční podpory pro Česko v úterý zazněly v Praze na konferenci týkající se norských fondů, které se zúčastnili všichni partneři programů z donorských států, tedy Norska, Islandu a Lichtenštejnska.

Zástupci Česka podle ministerstva financí nyní jednají s dárci o konkrétních oblastech, které svými penězi podpoří, a o rozdělení částek mezi jednotlivé programy. Předpokládá se, že výzvy pro nové období budou vyhlašovány v roce 2018.

Fondy EHP a norské fondy jsou finančním příspěvkem Norska, Islandu a Lichtenštejnska určeným ke snížení ekonomických a sociálních nerovností a k posílení vztahů s 16 zeměmi v severní, střední a jižní Evropě

Česká republika je příjemcem peněz z norských fondů od roku 2004. Podpora směřuje na realizaci projektů v různých programových oblastech, například ochrana kulturního dědictví, životní prostředí, věda a výzkum, vzdělávání, vnitro a justice či sociální oblast.

 

 

Zdroj: ČTK