Více času na podstatné

Nová vize Evropské komise ve směřování odpadového a obalového hospodářství

02.07.2014 15:13

Evropská komise před pár hodinami zveřejnila koncepci strategie nakládání s odpady a obaly a jejich využívání jako zdroje a náhrady primárních surovin ve výhledu na 15 let.

Navržené nové cíle v oblasti odpadů a obalů, o kterých se bude diskutovat na úrovni členských států v následujících měsících, vedou k podstatným změnám především v rámcové směrnici o odpadech, směrnici o skládkách odpadů a směrnici o obalech a obalových odpadech.

Dosažení nových cílů v oblasti odpadů by, podle Komise, mohlo vytvořit 580 000 nových pracovních míst ve srovnání se současným stavem a současně zvýšit konkurenceschopnost Evropy a snížit poptávku po nákladných a vzácných zdrojích.

Návrhy rovněž znamenají snížení dopadů na životní prostředí a snížení emisí skleníkových plynů. Podle plánů Komise mají Evropané do roku 2030 recyklovat 70 % komunálního odpadu a 80 % obalového odpadu. Od roku 2025 má být ukládání recyklovatelného odpadu – zejména plastů, papíru, kovů, skla a biologicky rozložitelného odpadu – na skládky zakázáno. Zahrnut je rovněž cíl pro snížení množství odpadků v mořích, spolu s cíli pro omezení plýtvání potravinami nebo zajištění plné sledovatelnosti nebezpečných odpadů.

 

The proposal aims to:

  • Increase recycling/re-use of municipal waste to 70% in 2030;
  • Increase packaging waste recycling/re-use to 80% in 2030 with material-specific targets set to gradually increase between 2020 and 2030 (to reach 90 % for paper by 2025 and 60% for plastics, 80% for wood, 90% of ferrous metal, aluminium and glass by the end of 2030);
  • Phase out landfilling by 2025 for recyclable (including plastics, paper, metals, glass and bio-waste) waste in non hazardous waste landfills – corresponding to a maximum landfilling rate of 25%;
  • Reduce food waste generation by 30% by 2025;
  • Introduce an early warning system to anticipate and avoid possible compliance difficulties;
  • Ensure full traceability of hazardous waste;
  • Increase the cost-effectiveness of Extended Producer Responsibility schemes by defining minimum conditions;
  • Simplify the reporting obligations and lighten obligations affecting SMEs;
  • Harmonise and streamline the calculation of the targets and improve the reliability of key statistics;
  • Improve the overall coherence by aligning definitions and removing obsolete legal requirements.

 

 

Ministerstvo životního prostředí povede s Evropskou komisí dialog a na základě dosavadních zkušeností zaujme k výhledu stanovisko a pozice, které projedná se všemi zainteresovanými subjekty na poli odpadů a obalů. „Chceme v souladu s navrženým Plánem odpadového hospodářství ČR a Programem předcházení vzniku odpadů v ČR umožnit všem společnostem, svazům a asociacím vyjádřit se k návrhu Komise. Pracovní skupiny pro přípravu nové odpadové legislativy na ministerstvu tak paralelně zapojíme do diskuse nejen o konstrukci zákona o odpadech a zákona o výrobcích s ukončenou životností, ale i do přípravy evropské legislativy,“ ujišťuje Jaromír Manhart, ředitel odboru odpadů.

Úvodní prezentace Komise všem státům Evropské unie o představě dosažení vyšších cílů recyklace a přechodu na udržitelně rostoucí „oběhové hospodářství“ proběhne i za účasti České republiky příští týden v Bruselu. Výstupy z jednání budou komunikovány odborné veřejnosti prostřednictvím Sekce technické ochrany životního prostředí, kterou vede Berenika Peštová, náměstkyně ministra životního prostředí, nebo přímo odborem odpadů.

 

Další informace:

Koncepce strategie nakládání s odpady a obaly

Rámcové směrnici o odpadech, směrnici o skládkách odpadů a směrnici o obalech a obalových odpadech

Towards a circular economy: A zero waste programme for Europe