Více času na podstatné

Nové výzvy v programu Nová zelená úsporám již tento čtvrtek!

19.10.2015 09:12

Ministerstvo životního prostředí ve čtvrtek 22. 10. 2015 spustí další výzvu programu Nová zelená úsporám, tentokrát tzv. kontinuální. Žadatelé budou moci od 22. října 2015 podávat své žádosti průběžně až do roku 2021.

 

Příjem žádostí o dotace nejen na zateplení rodinných domů v programu Nová zelená úsporám začne zřejmě už příští týden ve čtvrtek. Jednou z výrazných novinek je takzvaná kontinuální výzva, kdy žadatelé o dotaci nebudou omezeni časovou lhůtou pro podávání žádostí, ale budou je moci podat kdykoli po dobu trvání programu.

Po minulé výzvě je v takzvaném zásobníku, který čeká na financování, 216 žádostí za více než 55 milionů korun. Žádosti budou ve čtvrtek postoupeny ke kontrole s vyhlášením kontinuální výzvy, uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Petra  Roubíčková. Novinky v programu zveřejní ministerstvo ve středu.

Dotace by podle neoficiálních informací mohly jít na malé střešní solární elektrárny pro rodinné domy. Propojit se mají i s dotacemi na výměnu starých kotlů na pevná paliva za ekologičtější zdroj, jak už ministerstvo dříve avizovalo.

Výzva k podávání žádostí o poskytnutí podpory pro vlastníky bytových domů na opatření ke snižování energetické náročnosti stávajících bytových domů, výměnu neekologických zdrojů tepla na vytápění a na instalaci solárních termických systémů bude otevřena do konce října 2015.

Tiskové konferenci za účasti ministra životního prostředí Richarda Brabce se bude konat ve středu 21. října od 9.30 hod. v Poslanecké sněmovně PČR. Ministr Brabec společně s ředitelem Státního fondu životního prostředí Petrem Valdmanem a náměstkem MŽP Janem Křížem současně představí novinky v programu, které se týkají především rozšíření možností zdrojů, na které lze získat dotace.

 

Zdroj: ČTK/MŽP (aktualizace: 19.10.2015)