Více času na podstatné

Novela zákona o ochraně ovzduší a zákon o podporovaných zdrojích energie znovu na scéně

23.04.2012 09:11

Novela zákona o ochraně ovzduší se dostává opět na scénu. Poslanci budou zítra projednávat novelu návrhu zákona ve znění, které schválil senát. Schůze PSP ČR bude zahájena ve 14hod a novela zákona o ochraně ovzduší je v programu prozatím uvedena jako bod č. 4. Poslanci musejí vzít v úvahu, že průmysl bude muset již příští rok nákupupovat 30% emisních povolenek. Druhým významným faktorem bude rok 2016 resp. směrnice o průmyslových emisí, která zavádí povinně tzv. BAT (nejlepší dostupné techniky).

Na začátku února poslanci odsouhlasili pozměňovací návrh pana poslance Bureše ve variantě I a neschválili pozměňovací návrh hospodářského výboru. Ve výsledku by to znamenalo, že od roku 2016 zůstanou zpoplatněny pouze tuhé znečišťující látky tzv. TZL. Za tunu TZL znečišťovatelé zaplatí 4200Kč (v současné době podniky platí 3000Kč za tunu TZL). Posledním poplatkovým obdobím by byl rok 2021. Účinnost zákona byla stanovena na 1. září 2012. Rok 2015 bude posledním, kdy by znečišťovatelé platili za SO2, NOx a VOC.

 

MÝTY A FAKTA O POPLATCÍCH ZA EMISE V ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ

 
Naopak v březnu senátoři schválili pozměňovací návrh zákona zachovávající poplatky v podobě, která v zásadě odpovídá vládní verzi navyšování sazeb poplatků, s tím rozdílem, že tento návrh neobsahuje skokové navýšení sazeb mezi roky 2021 a 2022. Pozměňovací návrh současně umožňuje snižování poplatků, pokud bude provozovatel snižovat emise nad rámec horní hranice legislativních požadavků. K tomu slouží navržené koeficienty úrovně emisí, které se tak stávají významným motivačním nástrojem pro průmyslové podniky.

 

Dále poslanci projednají zákon o podporovaných zdrojích energie, který vrácený prezidentem republiky. Prezident své veto zdůvodnil takto: "Zákon dále rozšiřuje okruh podporovaných zdrojů energie, a to v situaci, kdy již dnes podpora takových vybraných zdrojů dosahuje neúnosně vysokého stupně a je navíc zcela kontraproduktivní. Zákon nepřináší úspory, ale naopak navýšení nesystémových podpor vybraných zdrojů energie z veřejných prostředků, a to v době, kdy po úsporách voláme. Přinese nejen nové náklady pro veřejné rozpočty, ale také zvýšení cen energií, které platí občané a podniky, a to způsobem, který nyní nikdo není schopen ani odhadnout." více ZDE

 

Související články:

Poslanci schválili zákon o ochraně ovzduší. Od roku 2016 podniky zaplatí jen za TZL.

Senát projednal návrh zákona o ochraně ovzduší

Schválené pozměňovací návrhy Senátu k novele zákona o ochraně ovzduší

Prezident vetoval zákon o podporovaných zdrojích energie