Více času na podstatné

Novela zákona o odpadech obsahuje závažnou chybu!

26.03.2013 15:38

Novelu zákona o odpadech, kterou Senát 20. března schválil obsahuje chybu. Do textu přijaté novely se v rozporu s vůlí poslanců dostala úprava poslance F. Sivery, která o šest měsíců prodlužuje lhůtu, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů. Proti návrhu hlasovalo 76 poslanců a pro bylo pouze 71, vyplývá ze záznamu z jednání.

Text novely zákona o odpadech, kterou nedávno přijal Parlament, obsahuje chybu, informuje server českénoviny.cz. Do textu přijaté novely se v rozporu s vůlí poslanců dostala úprava poslance ODS Františka Sivery, která o šest měsíců prodlužuje lhůtu, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů. Předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová poslancům řekla, že si vyžádala expertní posudky na to, jak by se situace dala zachránit.  Do Senátu ovšem chybou sněmovní legislativy odešlo znění, ve kterém bylo napsáno, že tento pozměňovací návrh byl přijat," uvedla Němcová. Podle ní na tom má svůj díl viny Ministerstvo životního prostředí, které text novely před odesláním do Senátu kontrolovalo. M. Němcová se dále domnívá že nemůže vstoupit v platnost zákon ve znění, které Sněmovna nepřijala, přestože byl následně projednán Senátem.

 

Dle informací ČTK bude Prezident Miloš Zeman novelu zákona o odpadech vetovat, více ZDE
 
Přijetí novely se očekává celková roční úspora ve výši cca 186-199 mil. korun na straně podnikatelů. Konkrétně se jedná o zrušení povinnosti původců odpadů (kromě obcí) zpracovávat plán odpadového hospodářství (úspora podnikatelských subjektů 62 mil. Kč/5 let), zrušení omezení počtu původců, oprávněných osob a provozoven, pro který je možno vykonávat funkci odpadového hospodáře (podpora podnikatelského prostředí), zrušení povinnosti původce nebezpečných odpadů žádat o souhlas k jejich shromažďování (odhadovaná úspora 14 mil. Kč/rok – krajské úřady, obce s rozšířenou působností, Praha) a zjednodušení vedení evidence při přepravě nebezpečných odpadů prostřednictvím zavedení elektronického informačního systému (odhadovaná úspora 160-173 mil. Kč).

 

Jak proběhalo hlasování v PSP ČR?

Poslanec Tomáš Úlehla: Vzhledem k tomu, že nebyl schválen bod F2, tak můžeme hlasovat o bodu E. Moje stanovisko zpravodaje je souhlas. (Ministr: Souhlas.)

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Zahajuji hlasování číslo 182. Kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 182. Přihlášeno 167 poslanců, pro 71, proti 76. Návrh nebyl přijat.

 

Bod "E": V § 37p odst. 2 větě druhé se slova „30. června 2013” nahrazují slovy „31. prosince2013”.

 

Čtěte také:

Prezident Miloš Zeman bude vetovat novelu o odpadech

 
Zdroje: českénoviny.cz, PSP ČR