Více času na podstatné

Novela zákona o odpadech zažívá těžkou cestu. Ministr chce spor komor vyřešit novým návrhem.

25.04.2013 12:24

Senát dnes odmítl podruhé projednávat spornou novelu zákona o odpadech. Trvá na tom, že normu už jednou schválil ve znění přijatém Sněmovnou. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa chce spor obou komor vyřešit novým návrhem. Už jej předložil vládě s tím, že Sněmovna by jej mohla projednat na nejbližší schůzi ve zrychleném režimu. Senátoři už dříve požadovali situaci napravit tím, že by původní novelu vetoval prezident Miloš Zeman a Sněmovna by pak do Senátu poslala řádně přijaté správné znění. Sněmovna se ale místo toho rozhodla požádat Senát o projednání opraveného znění. V něm je ale podle senátorů chyba v pasáži týkající se odběru použitých pneumatik.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č.185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, byl již jednou vládou schválen (dne 19. 6. 2012) a jako sněmovní tisk č. 730 byl projednáván v Poslanecké sněmovně, která s ním dne 13. 2. 2013 vyslovila souhlas (pro bylo 140 poslanců, proti pouze 6). Až po schválení návrhu Senátem dne 20. 3. 2013 bylo zjištěno, že senátní tisk obsahoval pozměňovací návrh, s nímž při hlasování na 3. čtení Poslanecká sněmovna nevyslovila souhlas (jednalo se o pozměňovací návrh, který navrhoval odklad termínu pro uzavření smlouvy ohledně financování předání ke zpracování, využití a odstranění elektroodpadu ze solárních panelů z 30. 6. na 31. 12. 2013).

Nová verze zaslaná obratem ze strany Poslanecké sněmovny do Senátu již tento bod neobsahuje, nicméně ohledně ní vznikl spor mezi Poslaneckou sněmovnou a Senátem ohledně pozměňovacího návrhu schváleného Poslaneckou sněmovnou. Konkrétně jde o ustanovení o účinnosti bodu 57 novely (tento bod v ustanovení § 38a upravuje minimální úroveň zpětného odběru použitých pneumatik a v 38b podmínky vedení seznamu povinných osob v oblasti zpětného odběru pneumatik), kde Senát namítá, že nová verze v ustanovení o účinnosti (čl. V.) neodpovídá hlasování v Poslanecké sněmovně. Předseda Senátu požádal o zaslání nového znění, na což reagovala předsedkyně Poslanecké sněmovny svým dopisem ze dne 18. 4. 2013, v němž uvedla, že znění novely zákona tak, jak bylo doručeno předsedovi Senátu dne 27. 3. 2013, odpovídá skutečné vůli Poslanecké sněmovny vyjádřené jejím hlasováním o návrhu zákona dne 13. 2. 2013.

Z důvodu odstranění možných ústavních pochybností ohledně procedury schvalování v Parlamentu je proto předkládána novela zákona o odpadech opětovně, a to v identickém znění (pouze s odkladem účinnosti zákona z 1. září 2013 na 1. říjen 2013), v jakém byla schválena Poslaneckou sněmovnou, tj. včetně jednotné účinnosti u bodu 57 (od 1. 1. 2014). Z důvodu potřeby rychlého legislativního procesu a s přihlédnutím k tomu, že s totožným návrhem již Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas, se současně navrhuje, aby s předkládaným návrhem Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas již na prvém čtení.

 

Související dokumet: Sněmovní tisk 998/0, část č. 1/8 Novela z. o odpadech

 

 

 

Zdroj: PSP ČR, Českénoviny.cz