Více času na podstatné

Novela zákona o podporovaných zdrojích se může podle vodohospodářů negativně projevit na stočném

10.07.2013 12:40

Sdružení vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) se obává, že při zastavení nebo omezení státní podpory pro stávající obnovitelné zdroje se kogenerační jednotky neuživí a náklady vodohospodáři promítnou do ceny vody, píše dnes E15.cz. Předseda představenstva SOVAK ČR František Barák uvedl, že v případě zastavení nebo omezení podpory pro stávající zdroje na 10 let dojde v minimálně 50 procentech instalací kogeneračních jednotek na čistírnách odpadních vod k jejich odstavení z provozu, protože přínos jednotky bez zeleného bonusu bude nulový nebo záporný. Bez kogenerační jednotky budou muset čistírny energie nakupovat a náklady promítnou podle Baráka do cen stočného.

Řada instalovaných výroben je na hranici životnosti a dochází k jejich rekonstrukcím, vyhodnocení dopadu čerpání zeleného bonusu je klíčovým prvkem v rozhodování, zda systém zachovat či ne, a to zejména s ohledem na provozní náklady, uvedl obchodní ředitel Veolia Voda Česká republika Ondřej Beneš.

Tiskový mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Paták poznamenal, že návrh na zastavení podpory se týká pouze nových zařízení, uvedených do provozu v příštím roce. Podle Beneše ale ministerstvo situaci zjednodušuje. Uvedl, že historicky došlo k zásadnímu snížení podpory pro zdroje spalující kalový plyn a nyní se nachází na úrovni zeleného bonusu 0,9 koruny za kilowatthodinu. Více ZDE.

 

Čtěte také:

„Záhadný“ biometan – opakování solárního tunelu, nebo nadějná technologie?

 

Zdroj: E15.czVíce na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/vodohospodari-hrozi-novela-zakona-o-obnovitelnych-zdrojich-zdrazi-vodu-1005041#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/vodohospodari-hrozi-novela-zakona-o-obnovitelnych-zdrojich-zdrazi-vodu-1005041#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/vodohospodari-hrozi-novela-zakona-o-obnovitelnych-zdrojich-zdrazi-vodu-1005041#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/vodohospodari-hrozi-novela-zakona-o-obnovitelnych-zdrojich-zdrazi-vodu-1005041#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/vodohospodari-hrozi-novela-zakona-o-obnovitelnych-zdrojich-zdrazi-vodu-1005041#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/vodohospodari-hrozi-novela-zakona-o-obnovitelnych-zdrojich-zdrazi-vodu-1005041#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/vodohospodari-hrozi-novela-zakona-o-obnovitelnych-zdrojich-zdrazi-vodu-1005041#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylinkVíce na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/vodohospodari-hrozi-novela-zakona-o-obnovitelnych-zdrojich-zdrazi-vodu-1005041#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink