Více času na podstatné

Novelu zákona o obalech budou poslanci schvalovat již tento pátek

12.02.2014 13:34

Poslanci včera projednali novelu zákona o obalech ve druhém čtení. Novela zákona o obalech se dotýká recyklačních cílů a dále se v příloze uvádí názorné příklady některých výrobků z hlediska zda jsou či nejsou obalem. Již minulý týden projednal novelu výbor pro životní prostředí. Výbor navrhl nové požadavky na rozsah recyklace a celkové využití obalového odpadu a to pro roky 2015 a dále navrhl nové cíle pro rok 2016. V rámci diskuze poslanec Zahradník (ODS) poznamenal směrem k pozměňovacímu návrhu výboru pro životní prostředí, že toto zvýšení je zbytečné a  podle jeho názoru pro hospodářství nevhodné a dalo by se říct i škodlivé. Naopak poslanec Michal Kučera (TOP09) návrh výboru pro životní prostředí uvítal. Třetí čtení novely zákona je naplánováno dle programu sněmovny již na tento pátek jako šestý bod.

Poslanci včera projednali novelu zákona o obalech ve druhém čtení. V rímci diskuze ve druhém čtení poslanec Zahradník (ODS) poznamenal směrem k pozměňovacímu návrhu výboru pro životní prostředí, že "návrh, který byl předložen výboru a který pak výbor většinou hlasů schválil, ovšem jednak přidává do té časové řady ještě rok 2016, což je v pořádku, ale navíc zvyšuje limity zhruba ve všech kategoriích, počínaje papírovými obaly přes skleněné, plastové až po prodejní, zhruba vždycky o pět až deset procent. Já si po pravdě myslím, že toto zvýšení je zbytečné, podle mého názoru pro naše hospodářství nevhodné a dalo by se říct i škodlivé."

Poslanec Urban (ČSSD), který také předložil vlastní pozměňujcící návrh, v diskuzi řekl "myslím, že z hlediska konkurenceschopnosti jsou naše firmy zatíženy všemi možnými předpisy tolik, že bychom měli držet nějaký selský rozum, a proto jsem předložil tento pozměňovací návrh k diskusi."

Naopak poslanec Michal Kučera (TOP09) návrh výboru pro životní prostředí uvítal a dále poznamenal, že ministerstvo poměrně rychle reagovalo na kritiku, kterou právázelo projednávání zákona. Poslanec Hájek (ANO2011) k návrhu dodal, že "každopádně na výboru byli zúčastněni zástupci ekologických hnutí nebo organizací, byli tam zástupci taky profesních skupin, kterých se tento zákon dotýká, a víceméně jsme se sjednotili na tom, aspoň z diskuse to tak vyplynulo, že novela je dobrá."

Novela zákona o obalech se dotýká recyklačních cílů a dále se v příloze uvádí názorné příklady některých výrobků z hlediska zda jsou či nejsou obalem. Třetí čtení novely zákona je naplánováno dle programu sněmovny již na tento pátek jako šestý bod.

 

Souhrn událostí:

Návrh projednán v obecné rozpravě 5. 2. 2014 na 6. schůzi.

Sněmovna nesouhlasila s projednáváním tak, aby mohla s návrhem zákona vyslovit souhlas již v prvém čtení.
1. Čtení proběhlo 5. 2. 2014 na 6. schůzi.

Návrh zákona prošel obecnou rozpravou 11. 2. 2014 na 6. schůzi.

Návrh zákona prošel podrobnou rozpravou 11. 2. 2014 na 6. schůzi.

Lhůta pro zahájení třetího čtení byla změněna na 48 hodin po doručení pozměňovacích, popřípadě jiných návrhů poslancům.

Třetí čtení je naplánovano na pátek 14. 2., 6. bod

 

Dokumenty ke stažení:

Pozměňovací návrh - Zahradník

Pozměňovací návrh - Urban

Pozměňovací návrh - VZP

 

Související článek:

Poslanec Zahradník k novele obalového zákona: Obor druhotných surovin trpí velmi výraznou cykličností

Výbor pro životní prostředí navrhuje vyšší míru recyklace i celkové využití obalového odpadu