Více času na podstatné

Novely zákonů o odpadech a IPPC jdou do druhého čtení

26.10.2012 13:26

Poslanecká sněmovna dnes projednala v prvním čtení dvě důležité novely zákonů a to: vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb. (/sněmovní tisk 730/) a vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování (zákon o integrované prevenci - /sněmovní tisk 780/). Oba návrhy zákonů teď projednají výbory.

 

Novela zákona o IPPC

K novele zákona o IPPC ministr životního prostředí Tomáš Chalupa mj. uvedl, že "Celkově můžeme říci, že tento návrh zákona má nějakých pět základních stěžejních bodů, o které se opírá.

Za prvé, výrazně posiluje důraz na aplikaci tzv. nejlepších dostupných technik, BATů - best available technologies, kterými budou jak provozovatelé, tak povolovací orgány zejména při stanovování emisních limitů se řídit v povolovacích řízeních. Z našeho pohledu také podstatné je to, že se zpřesňují jak ve směrnici, tak v tomto navrženém zákoně podmínky pro udělení výjimky právě z těchto situací obecně definovaných v situaci, kdy náklady na dosažení úrovně BAT by byly nepřiměřeně vysoké versus efekty vůči životnímu prostředí.

Druhou záležitostí je, že se zavádí čtyřletí interval v provádění přezkumu integrovaných povolení a pak změny v procesu.

Za třetí, že dochází ke zvýšení důrazu na ochranu půdy a podzemních vod před znečištěním v průmyslové činnosti.

Za čtvrté, že se zavádí, resp. spíš zpřesňuje systém kontrol jednotlivých zařízení tak, aby byla definována zhruba časová frekvence, kdy budou kontroly prováděny a jakým způsobem.

Za páté, dochází k rozšíření o nové průmyslové činnosti, protože směrnice rozšiřuje působnost IPPC, tak jak je to nazýváno, o nové kategorie průmyslových činností, například výrobu dřevotřískových desek nebo některé činnosti spojené s nakládáním s odpady.

A šestou záležitostí je otázka přístupu veřejnosti."

My jsme přesvědčeni o tom, že návrh neobsahuje žádná zpřísňující pravidla proti platné směrnici, pouze v jedné věci se liší, a to že zavádí některá praktická řešení problémů, které nám vyvstaly ve stávajícím režimu. Takže ze stávající praxe upřesňuje některé principy, a to zejména z hlediska principů samotného povolovacího procesu, ať už z hlediska předběžných informací o žádosti, odvolání, účastenství, přechodu integrovaných povolení z jednoho provozovatele na druhého, zánik, zrušení a sloučení povolení, jejich přezkoumání a změny."

Poslanec Tomáš Úlehla ve svém vystoupení doplnil slova pana ministra ve smyslu, že se jedná o velmi zásadní zákon ovlivňující ekonomickou prosperitu i zaměstnanost v naší zemi, konkurenceschopnost.

 

Novela zákona o odpadech:

Novelu zákona o odadech představil ministr životního prostředí T. Chalupa slovy "Podstatou tohoto zákona je především posílení konkurenceschopnosti, snížení administrativních nákladů různého typu, například je tam zrušení povinnosti původců odpadů zpracovávat plán odpadového hospodářství. Pro vaši představu, jeden podnikatelský subjekt vydává na zpracování plánu odpadového hospodářství v průměru 20 tis. až 100 tis. Kč, zpracovává ho každé dva roky. Těch podnikatelských subjektů, které zpracovávají tyto plány, je v České republice 4600.

Dalším návrhem je například otázka zrušení omezení počtu původců, oprávněných osob a provozoven, pro které je nutno vykonávat funkci odpadového hospodáře.

Další záležitostí je například zrušení povinnosti žádat o souhlas s jejich shromažďováním, nebo také zjednodušení evidence při přepravě nebezpečných odpadů.

Dále zákon upravuje ustanovení, která vyplývají takzvanou euronovelou o odpadech, protože se v praxi ukázalo, že je potřeba provést určitá zpřesnění nebo doplnění.

Poslanec Úlehla konstatoval "myslím si, že dlouhodobý vývoj na oblasti odpadového hospodářství v naší republice jednoznačně potvrdil, že je nezbytné nějakým způsobem upravit legislativu tak, abychom ekonomicky zefektivnili nakládání s odpady, abychom legislativně se zapojili do takového procesu, který nám umožní ještě více čerpat také prostředky z Evropské unie na realizaci ekologických zařízení, především na zneškodňování odpadu."

Poslanci odsouhlasili, že novelu zákona o odpadech projednají výbory pro životní prostředí a hospodářský výbor.