Více času na podstatné

Novinky CHLP: Nové SVHC látky, aktualizace pokynů a nová tabulka k žádostem o povolení

18.06.2015 14:06

Agentura ECHA zařadila na Kandidátský seznam další 2 látky vzbuzující velmi velké obavy (látky SVHC). ECHA také uveřejnila novou souhrnnou tabulku k žádostem o povolení (autorizaci) používání chemických látek, a zveřejnila aktualizaci ECHA Pokynů k používání CLP kritérií.

 

Na základě návrhů Švédska a Nizozemska a v návaznosti na proces identifikace SVHC látek se zapojením Výboru členských států se agentura ECHA rozhodla na Kandidátský seznam (KS) zařadit tyto látky:

    1,2—benzenedicarboxylic acid, di—C6—10—alkyl esters (EC 271—094—0, CAS 68515—51—5); 1,2—benzenedicarboxylic acid, mixed decyl and hexyl and octyl diesters (EC 272—013—1, CAS 68648—93—1) with ≥ 0.3% of dihexyl phthalate (EC 201—559—5);
    5—sec—butyl—2—(2,4—dimethylcyclohex—3—en—1—yl)—5—methyl—1,3—dioxane [1], 5—sec—butyl—2—(4,6—dimethylcyclohex—3—en—1—yl)—5—methyl—1,3—dioxane [2] [covering any of the individual isomers of [1] and [2] or any combination thereof].

První položka byla klasifikována jako látka toxická pro reprodukci, pokud obsahuje ≥ 0,3% dihexyl ftalátu. Používá se jako změkčovadlo a mazivo, je součástí lepidel, nátěrových hmot, stavebních materiálů, polymerních fólií, sloučenin PVC a materiálů pro umělce (např modelovací hmoty).

Druhá položka byla na KS přidána pro své vysoce perzistentní a vysoce bioakumulativní vlastnosti. Tato skupina látek zahrnuje například výrobek s obchodním názvem "karanal", který se používá především jako vonná přísada ve spotřebních výrobcích pro domácnost (např. čistící prostředky, mýdla, kosmetika a parfémy).

V současné době obsahuje Kandidátský seznam 163 SVHC látek, z nichž 31 látek bylo následně zařazeno do přílohy XIV nařízení REACH tj. seznam látek podléhajících povolení.

Další informace:

Více informací o látkách zařazených na KS

Kandidátský seznam

Souhrn povinností vyplývajících ze zařazení látky na KS

 

ECHA uveřejnila novou souhrnnou tabulku k žádostem o povolení (autorizaci) používání chemických látek

Tabulka, která musí být zpracována, shrnuje typická a významná opatření pro řízení rizik (RMMs) a provozních podmínek (OCs) uvedených v expozičním scénáři ve zprávě o chemické bezpečnosti. Tabulka jednak usnadní kontrolní proces a jednak poskytne držitelům povolení a následným uživatelům srozumitelný formát, jednoduše přeložitelný do národních jazyků míst/zemí, pro které je povolené bezpečné použití chemické látky určeno.

Souhrn musí být jasný, jednoznačný a předložený v tabulkové formě.

Žadatel shromáždí požadované informace pro tabulku z úplného souboru podmínek, které musí být popsány v expozičních scénářích zahrnutých do zprávy o chemické bezpečnosti. Další informační požadavky nebudou, v důsledku tohoto nového dokumentu, vyžadovány.

Tabulka je nyní povinným dokumentem, který musí být vyplněn a zaslán jako součást žádosti o povolení.

Další informace (anglicky):

Dokument k souhrnné tabulce

Stránky k žádostem o povolení

 

Aktualizace ECHA Pokynů k používání CLP kritérií - verze 4.1

Pokyny k používání CLP kritérií jsou souhrnným technickým a vědeckým dokumentem o uplatňování nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci, označování a balení látek a směsí (nařízení CLP). Dokument poskytuje podrobné pokyny k uplatňování kritérií CLP pro fyzikální nebezpečnost, nebezpečnost pro zdraví a nebezpečnost pro životní prostředí.

Aktualizace pokynů zahrnuje upřesnění textu v části 2 fyzikální nebezpečnost a části 3 nebezpečnost pro zdraví ve vazbě na konec přechodného období vyplývajícího ze 4. přizpůsobení vědeckotechnickému pokroku nařízení CLP.

Kromě toho byly opraveny menší redakční chyby a přeformulovány některé části textu.

Další informace:

Guidance

Guidance on CLP

Guidance on the Application of the CLP Criteria (pdf)

 

Zdroj: MPO