Více času na podstatné

České jeskyně si zaslouží naší pozornost, v dubnu začíná sezóna.

04.04.2014 14:19

Náš TIP na víkend Macocha slaví 100. výročí zpřístupnění jejího dna a nově se na něj dostanou i handicapovaní turisté na vozíčku. Jeskyně Na Špičáku otevřela zrestaurované historické malby a Masarykův dóm v Punkevních jeskyních září novým velkolepým osvětlením. Masarykův dóm patří pro svou bohatou a křehkou krápníkovou výzdobu mezi nejkrásnější jeskynní prostory v Moravském krasu. Jeskyně Na Špičáku v Jesenickém krasu se zas řadí k nejstarším písemně doloženým jeskyním ve střední Evropě.

U příležitosti 100. výročí zpřístupnění dna propasti Macochy se na začátku tohoto týdne slavnostně otevřela nová turistická trasa pro vozíčkáře. Propast Macocha patří k nejvýznamnějším krasovým jevům ve střední Evropě. Byla známa odnepaměti a její dno bylo v dřívějších dobách přístupné pouze shora, po lanech či žebřících. Na Velikonoce roku 1914 byla nová trasa slavnostně otevřena a první návštěvníci mohli poprvé obdivovat monumentální propast i ze dna. Od té doby shlédly dno Macochy milióny návštěvníků. Tento pohled však nebyl umožněn vozíčkářům, kteří mohli navštívit jen Přední dóm Punkevních jeskyní. V přístupu na dno propasti jim bránily schody na návštěvní trase. V roce 2012 vznikl záměr úpravy turistické trasy, který by umožnil imobilním návštěvníkům projet suchou částí Punkevních jeskyní (pouze s vynecháním Reichenbachova a Zadního dómu) až na dno propasti Macochy. Provedená úprava návštěvní trasy sice nesplňuje přísné parametry bezbariérového přístupu, ale s doprovodem a s pomocí pracovníků Punkevních jeskyní umožní vozíčkářům návštěvu dna propasti Macochy, která otevírá pohled, o němž znalci tvrdí, že velkolepější svého druhu neviděli.

Masarykův dóm v Punkevních jeskyních patří pro svou bohatou a křehkou krápníkovou výzdobu mezi nejkrásnější jeskynní prostory v Moravském krasu. Jeho nové moderní osvětlení s použitím LED svítidel (šetrné k jeskynnímu prostředí – omezuje růst řas, sinic a mechorostů vyskytujících se u světelného zdroje, nesrovnatelně méně zatěžuje jeskynní mikroklima vydávaným teplem a nevyžaduje žádnou údržbu) nahrazuje původní osmnáct let staré osvětlení dómu. Předpokládaná doba životnosti je minimálně 70 000 hodin, což činí při běžném provozu v Punkevních jeskyních 23 let. V rámci instalace osvětlení byly nově nasvětleny partie, které v minulosti skrývala jeskynní temnota, jednotlivé části jeskyně působí plastičtějším dojmem a lépe vyniká sněhobílá krápníková výzdoba dómu.

Jeskyně Na Špičáku v Jesenickém krasu se řadí k nejstarším písemně doloženým jeskyním ve střední Evropě. Pestrou historii lidského zájmu o zdejší podzemí dokládá značné množství vzácných nápisů, kreseb a maleb na stěnách a stropech jeskyně, které se v posledním desetiletí staly předmětem systematického výzkumu týmu archeologů, historiků a specialistů památkové péče. Ti jich v mramorovém labyrintu zdokumentovali na 4000. Nejstarší památky pocházejí již z pozdního středověku a spolu s objekty 16. a prvních desetiletí 17. století připomínají návštěvy hledačů zlata, barevných kovů a drahých kamenů. Unikátní jeskynní galerie tak mimo jiné zrcadlí období „zlaté horečky“ na Jesenicku a Zlatohorsku.

 

Další informace získáte ZDE.

 

Zdroj: MŽP

Foto (výřez): Wikimedia.org (Autor: cs:User:Mr Hyde)