Více času na podstatné

Novinky ve štítkování domácích spotřebičů od 1. ledna 2015

29.10.2014 12:28

Souhrn: Povinnost označovat elektrospotřebiče energetickým štítkem se od ledna 2015 rozšíří na odsavače par a elektrické i plynové trouby. Nově budou štítky při prodeji používat také internetoví obchodníci s domácími spotřebiči. Povinnost označovat spotřebiče štítkem, který vyjadřuje energetickou náročnost jejich provozu, byla již dříve zavedena u dalších spotřebičů. V předchozích letech byla zavedena u chladniček, myček nádobí, praček, vinoték, klimatizátorů a sušiček prádla. Od letošního září platí pro vysavače. Od 1. července 2017 by se měl dále snížit maximální příkon vysavačů uváděných na evropský trh na 900 Wattů. Od letošního září se smějí vyrábět pouze vysavače s příkonem do 1600 W. Druhou nejvýznamnější změnou od 1. ledna je zavedení povinného používání energetických štítků jako grafického souboru i při internetovém prodeji u všech zmíněných kategorií výrobků. Na tiskové konferenci to dnes uvedl generální ředitel Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů Radek Hacaperka.

 

Novinky ve štítkování domácích spotřebičů dle nových požadavků EU

Už od 1. ledna 2015 čekají české prodejce domácích spotřebičů i jejich zákazníky další změny, které vyplývají z nových požadavků Evropské unie na úspory energie.

„Nejdůležitější změnou od 1. ledna 2015 je zavedení energetického štítkování u dalších druhů spotřebičů, kterými jsou tentokráte odsavače par a elektrické i plynové trouby,“ uvedl Radek Hacaperka, generální ředitel CECED CZ (Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů). Připomněl, že tato povinnost už byla dříve zavedena u jiných druhů spotřebičů - od 1. září 2014 se týká i vysavačů a v předchozích letech byla zavedena u chladniček, myček nádobí, televizí, praček, vinoték, klimatizátorů a sušiček prádla.

„Druhou nejvýznamnější změnou od 1. ledna je zavedení povinného používání energetických štítků jako grafického souboru i při internetovém prodeji u všech zmíněných kategorií výrobků,“ konstatoval Radek Hacaperka. Při ostatních způsobech reklamy s uvedením ceny spotřebičů (letáky, televizní spoty apod.) již navíc platí povinnost viditelně uvádět třídu energetické účinnosti výrobku.

Třetí oblast změn se týká zvyšování energetické účinnosti jednotlivých skupin výrobků podle požadavků legislativy o Ekodesignu. „Běžní zákazníci možná nejvíce zachytili snižování příkonu vysavačů, které mohou být od 1. září 2014 uváděny na trh s maximálním příkonem 1600 Wattů. Jejich příkon se ale bude snižovat i nadále, od 1. července 2017 smí příkon vysavačů činit pouhých 900 W,“ prozradil Radek Hacaperka. Snižování příkonu a zvyšování energetické účinnosti, které však nesmí být na úkor funkčních vlastností, se podle něj bude v příštích letech týkat i dalších spotřebičů, kterými jsou odsavače par, elektrické i plynové trouby a ohřívače.

„Výsledky letošního testování náhodně vybraných 50 modelů praček v rámci projektu ATLETE II navíc potvrdily, že výrobci elektrických spotřebičů v této kategorii nepodvádějí ohledně klíčových parametrů, jako je třída energetické účinnosti a spotřeba energie. „V evropském testu, který provádělo 5 nezávislých zkušeben v rámci projektu ATLETE II, měly testované pračky dokonce v průměru o 5,5 % nižší spotřebu energie, než výrobci deklarovali,“ podotknul Juraj Krivošík, ředitel SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, o.p.s.

„Testování ale zároveň ukázalo, že některé další údaje na výrobcích, na štítcích a v obchodech často chybějí nebo jsou neúplné, ukazuje se tedy, že i výrobci ne vždy přizpůsobují své výrobky požadavkům EU,“ konstatoval Juraj Krivošík a dodal: „V rámci našich aktivit a projektů se proto chystáme testovat i další kategorie domácích spotřebičů, aby měli zákazníci v ČR i celé Evropské unii jistotu, že se mohou při nákupu rozhodovat podle pravdivých a úplných údajů na energetických štítcích.“