Více času na podstatné

Novinky z hlavního města Prahy

17.08.2017 08:06

Situace v čistírně odpadních vod se po loňské havárii zlepšila. Provozovatel Ústřední čistírny odpadních vod Praha (ÚČOV), Pražské vodovody kanalizace, a.s., (PVK) provedl řadu opatření, která snižují možnosti havárie na zařízení čistírny a zlepšují čistící proces. Reagoval tak na havárii Ústřední čistírny odpadních vod Praha na Císařském ostrově loni v září a následný zápach z areálu kalového hospodářství Drasty.

Jde o celou škálu nápravných opatření, která jsou účinná. Celkově je možno hodnotit stav ÚČOV jako zlepšující se. S realizací investic Pražské vodohospodářské společnosti, a.s., (PVS) bude zajištěna vyšší bezpečnost a odolnost provozu ÚČOV proti havarijním situacím.

 

Praha se připojí k mezinárodnímu projektu UNaLab

Rada hl. m. Prahy souhlasila s podepsáním konsorciální smlouvy mezi hlavním městem, Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) a dalšími partnery mezinárodního projektu „Urban Nature Lab“, zkráceně UNaLab, realizovaného v rámci komunitárního programu Horizon 2020. Ten je největším a nejvýznamnějším programem financujícím vědu, výzkum a inovace na evropské úrovni v letech 2014-2020. Podepsání smlouvy musí ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Cílem projektu UNaLab je čelit výzvám navázaným na vysokou míru urbanizace a zavádět řešení pomocí zelené a modré infrastruktury v ulicích za účelem zvýšení odolnosti města vůči změně klimatu a v souvislosti s vodohospodářstvím. „Projekt umožní rozpracovat adaptační strategii Prahy, která je v současnosti vytvářena odborem ochrany životního prostředí Magistrátu hlavního města Prahy, do konkrétního akčního plánu s projekty za podpory pracovníků z nejprestižnějších zahraničních výzkumných institucí a měst,“ uvedla radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Pilotními městy v tomto projektu jsou: Eindhoven, Janov a Tampere. Projekt je metodicky podporován špičkovou německou výzkumnou organizací Fraunhofer.

 

Městu pomůže s odpadem i Re-Use centrum

Podle rozhodnutí Rady hl. m. Prahy začne hlavní město hledat vhodné prostory pro pilotní projekt otevření hlavního Re-Use centra nebo několika menších center. Tato zařízení slouží pro opětovné využití starších, ale stále funkčních věcí, které by jinak skončily nenávratně v odpadu.

Re-Use centra fungují tak, že je občané využívají k odložení věcí, které jsou stále v provozuschopném stavu a mohou ještě posloužit někomu dalšímu, nebo naopak k jejich nákupu za symbolický poplatek. Pražské Re-Use centrum bude také zásobováno ze sběrných dvorů stejnými věcmi (nábytek všeho druhu, knihy, hračky, textil apod.), které sem budou převezeny se souhlasem původního vlastníka.

V Re-Use centru bude po celou stanovenou otevírací dobu přítomna obsluha, která bude návoz, distribuci a prodej materiálu a předmětů koordinovat. Výtěžek z prodeje upotřebených předmětů by měl být využit na podporu systému nakládání s odpady v Praze. Vhodným prostorem pro zřízení Re-Use centra může být například prostorná a zastřešená hala, která bude splňovat prostorové parametry pro přechodné uložení dodaného materiálu, a která bude zároveň dobře dostupná pro potenciální zákazníky i pro obsluhu.

Re-use centra fungují například ve Vídni nebo Budapešti, ze strany měst jsou velmi hodnocena zejména s ohledem na sociální rozměr těchto projektů a jsou také velice kladně vnímána i ze strany široké veřejnosti včetně té odborné. V českých podmínkách mají s podobným projektem zkušenosti například v městě Brně, kdy se model zapojení a využití provozu brněnských sběrných dvorů do projektu Re-Use osvědčuje a jeví jako životaschopný a udržitelný.

 

Zdroj: Praha.eu