Více času na podstatné

Nový ministr životního prostředí bude dnes hostem Dvaceti minut Radiožurnálu

18.07.2013 16:00

Tomáš Jan Podivínský Proč nový ministr životního prostředí jako první ve své funkci navštívil Jadernou elektrárnu Temelín? A měly by být ve snaze o energetickou soběstačnost prolomeny územní limity těžby uhlí? Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu bude dnes odpovídat na otázky Martina Veselovského ministr životního prostředí Tomáš Podivínský. Poslouchejte po 17. hodině.

 

 

 

 

 

Důležité citace z rozhovoru:

  • Já jadernou energii považuji za vysoce ekologický, bezuhlíkatý zdroj a pro mě není jaderná energie nic od ďábla, není to nic, co by zatěžovalo životní prostředí tak jako například uhelné elektrárny, ale i v podstatě jiné elektrárny na fosilní paliva.
  • A jsem za to, že výstavba, diskuse, věcná diskuse o dostavbě třetího a čtvrtého bloku nemá jenom parametr ekonomický, tak jak se to často publikuje, ale je to právě parametr ekologický, parametr surovinové, energetické bezpečnosti a také politické nezávislosti naší země
  • v případě stávajícího energetického mixu, jeho zachování, budeme zhruba v roce 2025, čili pokud by podle tohoto harmonogramu měl být uveden do provozu třetí a čtvrtý blok Jaderné elektrárny Temelín, energeticky na nule. To znamená, nebudeme mít ani přebytek, ale ani nedostatek. A od té doby, pokud bychom neměli další zdroje, bychom byli energeticky deficitní, čili závislí na dovozu.
  • Já sám osobně jsem proti prolomení těžebních limitů. A pokud bychom těžební limity prolomili a zachovali stávající energetický mix, tak problém energetického nedostatku z toho roku 2025 odsuneme zhruba o pět až osm let a dostaneme se do stejné polohy, prolomením limitů těžby. Čili ten problém jenom odsouváme na pozdější dobu, ale neřešíme.
  • Myslím si, že rozhodovat bychom o prolomení neměli, ale měli bychom připravit podklady o to, aby vláda vzniklá z příštích voleb měla dostatečné podklady, aby o tomto problému mohla rozhodnout.

 

Další informace:

Přečtěte si přepis celého rozhovoru

Poslechněte si záznam rozhovoru

 

Zdroj: rozhlas.cz, MŽP