Více času na podstatné

O Ekologického oskara se uchází zařízení, které vyrábí z odpadů alternativu zemního plynu

08.07.2014 13:38

Čeští vědci vyvinuli unikátní zařízení Purgaz, které dokáže vyrobit z odpadů plyn, na který lze jezdit nebo na něm vařit. Biometan, plyn podobný zemnímu plynu, vzniká z čistírenských kalů, zbytků jídel i z živočišného odpadu. Základním produktem, z něhož se biometan získává, je surový bioplyn - směs, který vzniká při rozkladu organické hmoty.

Principem separace plynů je rozdílná rozpustnost jednotlivých složek ve vodě.

Proti dosavadním technologiím má Purgaz mnoho výhod – je jednoduchá, levná, jednokroková a flexibilní. Vznikla jako výsledek základního výzkumu v Ústavu chemických procesů AV ČR v Praze.

Technologie má velmi jednoduchou koncepci – bioplyn je natlakován na cca 5,5 baru, dovhlčen a případně temperován na potřebnou teplotu a pak přechází na separační jednotku. Na vstupní straně membrány dochází ke kondenzaci vodní páry, která vytváří na povrchu hydrofilní membrány tenký perm-selektivní film. Právě v něm se na základě různých rozpustností rozpouštějí jednotlivé složky plynů ze směsi. Bioplyn se rozdělí na membráně na retentát (to, co membránou neprojde), který obsahuje minimálně 95 % metanu, a permeát (to, co membránou projde), kde jsou nežádoucí prvky – CO2, H2O, siloxany, sulfany atd. Jedním technologickým krokem jsou tak odstraněny všechny nežádoucí složky v bioplynu.

Zařízení je dodáváno v kontejneru bez pevného spojení s pozemkem, tudíž může být vedeno jako dočasná stavba. Zařízení lze doplňovat následnými čistícími jednotkami. Navíc je plně automatické a bezobslužné. Jedinou chemikálií v procesu je voda, která je přímo obsažena v surovém bioplynu.

Na základě této metody byla postavena pilotní jednotka v Ústřední čističce odpadních vod v Praze. Po 18 měsících zkušebního provozu byla úspěšnost tohoto procesu spolehlivě prokázána. Následně byla postavena malá plnokapacitní jednotka v Technologickém parku Jihlava. Nyní zde probíhá zkušební provoz, jehož cílem je zejména doladění automatického řízení jednotky.

Projekt je přínosný především proto, že účinně a efektivně zpracovává odpady, s nimiž bychom si jinak nevěděli rady. Výroba pohonných hmot z odpadů se může v budoucnu stát tématem číslo jedna. Na biometan můžou jezdit například autobusy hromadné dopravy.

 

Jedná se o ryze českou technologii, která má velký ekologický i ekonomický potenciál. Z veškerého biologického odpadu se dá za určitých podmínek vyrábět bioplyn a ten naší technologií vyčistit až na kvalitu zemního plynu, který poslouží jako palivo pro vozy MHD, traktory, nákladní auta či automobily. Tento přístup sníží energetickou závislost České republiky na dovozu paliv a zemního plynu, ušetří mnoho finančních prostředků a sníží ekologickou zátěž z výfukových emisí. Projekt je unikátní tím, že metoda čištění bioplynu „vodní kondenzující membránou” je zcela novou patentovanou technologií, která ze surového bioplynu vyrobí zemní plyn. Proti dosavadním finančně náročným tlakovým a chemickým metodám čištění, membránovým a kryogenním technologiím má mnoho výhod – je jednoduchá, levná, jednokroková a flexibilní. Vznikla jako výsledek aplikovaného výzkumu v Ústavu chemických procesů AV ČR, v.v.i. ve spolupráci s projektem Česká hlava.

Ing. Pavel Izák, Ph.D.
vedoucí zpracovatel projektu




Přehled nominovaných projektů E.ON Energy Globe Award ČR 2014 najdete ZDE

 

 

Zdroj: www.energyglobe.com