Více času na podstatné

Obce chtějí zakázat výkup papíru

03.09.2016 09:38

Ceny starého papíru v posledních měsících vzrostly na desetileté maximum. Ve sběrnách se za kilogram novinového papíru platí i tři koruny, většinou lehce přes dvě koruny – podle lokality.

Za růstem ceny je více faktorů: v okolních zemích vyrostlo několik nových papíren, kam starý papír míří. Z Evropy ho navíc začali vysávat i čínští obchodníci, kteří ho potřebují ke své produkci.

Kvůli vysokým cenám starého papíru však přibývá lidí, kteří do sběren vozí papír vybraný z obecních modrých kontejnerů na tříděný odpad. „Pro řadu z nich se to stává velmi dobrým byznysem, který stát nijak nedaní,“ říká místopředseda Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal.

Pro obce jde o komplikace: za papír dostávají peníze, které pomáhají například zlevňovat náklady na likvidaci smíšeného odpadu, za kterou musí platit poplatek za skládkování či spalování.

Svaz už do současné novely zákona o odpadech chtěl protlačit zákaz výkupu papíru ve sběrnách.

Podle něj by výkupny měly fungovat jen pro nárazové odvozy starého papíru. „Řada lidí si z toho udělala byznys, kterým se živí, ale nikdo to ani nijak nedaní,“ dodal Drahovzal.

Se svými požadavky však neuspěl, ministerstvo životního prostředí takový zákaz odmítlo.

V Česku se ročně sebere kolem 950 tisíc tun starého papíru, jen zhruba čtvrtina skončí v tuzemských papírnách, zbytek míří na export.

 

 

Zdroj: MF DNES