Více času na podstatné

Obce rozšiřují vzájemnou spolupráci i v oblasti odpadů

13.08.2015 12:03

Sdružení místních samospráv České republiky přišlo s novou iniciativou, která má výrazně rozšířit a usnadnit spolupráci mezi obcemi. Základem jsou strategie spolupráce obcí v rámci místní akční skupině (MAS). Nová iniciativa zavádí budoucí spolupráci obcí především v pěti vybraných tématech – odpadech, školství, dopravě, zaměstnanosti a protipovodňových opatřeních.

V praxi to bude například zanmenat, že si obce mohou ve svém regionu vybudovat například společnou kompostárnu, nebo lépe sdílet kapacity jednotlivých základních škol. Tomu všemu však musí předcházet vzájemná komunikace i strategická a metodická příprava.

"Cílem naší iniciativy je nejen vznik společných projektů napříč obcemi, ale především šetrnější nakládání s veřejnými prostředky," uvedl tajemník SMS ČR Tomáš Chmela a dodal, že dosavadní průběžné průzkumy ukazují, že oblast spolupráce mezi obcemi dříve rozhodně nepatřila mezi jejich priority.

„Z dosavadních výsledků šetření vyplývá, že dokonce patnáct procent z námi sledované skupiny regionů dosud nezapracovalo do svých strategických dokumentů oblast vzájemné spolupráce obcí. Další čtvrtina MAS řešila v minulosti spolupráci pouze velmi obecně, což nás docela překvapilo,“ přiznala Hana Slováková ze Středomoravské agentury rozvoje venkova (SMARV). „Naopak spolupráci obcí řeší na vysoké úrovni 28 % MAS,“ dodala analytička.

Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ je financovaného z evropských zdrojů. Do projektu se již zapojilo 72 regionálních partnerství z deseti krajů, které nyní finišují své strategie spolupráce.