Více času na podstatné

Obliba CNG vozů stále roste, v Česku už jezdí 6,3 tisic vozidel.

16.10.2013 13:29

V České republice je již 6,3 tisíce vozidel na stlačený zemní plyn (CNG). Oproti čtvrtému kvartálu 2012 se jedná o nárůst 46,5 procent. Nejvíce meziročně narostl počet osobních a dodávkových vozidel a to o 50 procent. V ČR je také již 410 plynových autobusů a 59 komunálních vozidel na CNG.

„Ve třetím čtvrtletí u nás již jezdí 6 300 CNG vozidel. Od letošního ledna do dnes přibylo 26 procent všech CNG vozidel,“ říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV. To, že je v oblasti CNG takový nárůst, ale není zase tak překvapující. Vozidla na zemní plyn jsou totiž ekologická, bezpečná a mají i nejlevnější provoz. „Provoz na CNG stojí motoristy jen 1 Kč za ujetý km, v dnešní době tak CNG představuje další možnost pro domácnosti, jak ušetřit,“ dodává Prokopec.

Od loňského podzimu také přibylo 48 CNG městských a linkových autobusů. „Podle serveru www.cngplus.cz zabývajícího se CNG problematikou, přibude ještě letos dalších minimálně 15 CNG autobusů a to v Českých Budějovicích,“ říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV.

Motoristům je nyní k dispozici 48 veřejných CNG plnicích stanic. Zatím poslední CNG stanice byla otevřena u Berouna – Králův Dvůr. „ V nejbližší době lze očekávat další veřejné stanice v Příbrami, Jindřichově Hradci a Praze,“ říká Prokopec.

Veškeré informace v oblasti CNG, aktuality, legislativa i zkušenosti z provozu, zazní na celostátní odborné konferenci Autosympo 2013 dne 30. října v Roztokách u Prahy. Poprvé bude také veřejně představen projekt „LNG Masterplan Rýn-Mohan Dunaj“, v jehož rámci bude evropské vnitrozemí zásobováno zkapalněným zemním plynem. Program i registrace jsou přístupné na stránkách Asociace NGV.