Více času na podstatné

Obor Odpadový hospodář nově na VŠCHT

16.05.2014 07:57

Odpadový hospodář, tak se jmenuje nový obor, který je možné studovat na VŠCHT. Nově mají zájemci o studium zaměřené na odpadové hospodářství a životní prostředí možnost navštěvovat bakalářský a magisterský studijní obor Odpadový hospodář na Fakultě technologie ochrany prostředí Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Informovala o tom Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH).

Studijní obor Odpadové hospodářství je multidisciplinární obor poskytující nezbytné technologické vědomosti potřebné pro zavádění a provozování stávajících i moderních technologií odstraňování a využívání odpadů ve všech jejich podobách – plynných, kapalných i pevných. Studijní obor zahrnuje všechny důležité oblasti chemie a související oblasti, které mají vztah k odpadovému hospodářství, nakládání s odpady, jejich odstraňování, znovuzískávání cenných surovin a recyklaci odpadů. Studium je zaměřeno nejen na tyto aspekty, ale i na vznik odpadů u původců při používání různých technologií a prevenci vzniku odpadů.

Širší souvislosti jsou podtrženy vedle výuky specializovaných předmětů i výukou základních chemických předmětů a aplikovaných disciplín. Studium je tak výrazně mezioborové. Studenti průřezově projdou výukou v několika ústavech, kde se tématika odpadů řeší: Ústav technologie vody (čištění odpadních vod), Ústav koksochemie a ochrany ovzduší (odpadní plyny a emise z komínů), Ústav chemie ochrany prostředí (pevné odpady, dekontaminace), Ústav technologie ropy a alternativních paliv (odpady ropných látek) a Ústav energetiky (energetické využití odpadů). Výuka vhodným způsobem spojuje základní a aplikované předměty. Zhruba třetina času studia je věnována laboratorní praxi. Studenti se zde naučí pracovat s celou řadou analytických nástrojů, od moderních přístrojů po biologická a ekotoxikologická stanovení a experimenty. Výuka je prováděna v malém okruhu studentů, často jsou práce ve dvojicích či individuálně.

Studium v oboru Odpadové hospodářství umožňuje jeho absolventům odejít do praxe nebo se ucházet o následné doktorské studium ve všech studijních programech technické chemie a programech souvisejících se studiem odpadového hospodářství, chemie a technologie ochrany životního prostředí. Absolventi mohou najít uplatnění nejenom přímo na poli odpadového hospodářství, ale i ve státní správě a na místních úřadech, v průmyslových a zemědělských podnicích, výzkumných a vývojových organizacích, útvarech záchranného systému, celních orgánech, projektových organizacích, dopravních společnostech či ve sdělovacích prostředcích na funkcích, jejichž pracovní náplň souvisí s inženýrským pohledem na řešení problémů odpadového hospodářství.

Spolupráce s odpadařskými zařízeními je realizována především v úrovni doktorského studia. VŠCHT oslovuje významné společnosti působící nejen v odpadovém hospodářství, ale také ve vodárenství a mezi průmyslovými partnery. V bakalářské a magisterské úrovni má škola zájem navázat na spolupráci s průmyslovými partnery, státní správou a dalšími stakeholdery, kteří by mohli pomoci obor rozvíjet a doporučit, co by se měli absolventi dozvědět a jaké dovednosti by měli mít.

Společným cílem, kterému chce přispět i ČAOH je, aby obor byl šitý na míru potřebám praxe. Nejen tyto body byly předmětem posledního společného jednání mezi děkanem Fakulty technologie ochrany prostředí doc. Ing. Vladimírem Kočím, Ph.D. a výkonným ředitelem ČAOH Ing. Petrem Havelkou, které proběhlo na konci dubna tohoto roku.

 

Více informací na webu VŠCHT Praha - ZDE

 

 

Zdroj: ČAOH