Více času na podstatné

obstojí elektromobil ve službách českého pošťáka?

12.01.2016 14:02

Česká pošta se zapojila do projektu Elektromobilita Skupiny ČEZ. Dva elektromobily bude státní podnik testovat po dobu šesti měsíců. Určeny budou zejména pro doručování balíků a listovních zásilek.

Zajímavé posily pro jarní a letní sezónu hlásí flotila vozů České pošty. Při doručování zásilek by měly terénním pracovníkům sloužit nové dodávkové typy elektromobilů - Nissan eNV200 a Peugeot Partner Electric. Projekt Elektromobilita Skupiny ČEZ je poštovní společnosti zapůjčí na šestiměsíční testování.

Česká pošta má jeden z největších firemních vozových parků v České republice. Jejich provoz tak představuje značnou nákladovou položku v rozpočtu podniku. "Proto hledáme alternativy, které by byly z hlediska provozu levnější. Elektromobily jsou jednou z možností, jak snížit náklady na doručování našim zákazníkům. I proto jsme se zapojili do testování dvou automobilů v rámci programu společnosti ČEZ,“řekl při předávání vozů Aleš Pospíšil, ředitel divize správy majetku České pošty.

Nissan eNV200 je spolehlivý vůz se synchronním elektromotorem o výkonu 80 kW a spotřebou 16,5 kWh/100 km, který se může pochlubit objemem zavazadlového prostoru 260 litrů, dojezdem 170 km a zrychlením z 0 na 100 km/h za 14 vteřin. Peugeot Partner Electric disponuje při pohotovostní hmotnosti 1715 kg dojezdem zhruba 140 km, průměrnou spotřebou 16,2 kWh/100 km a rychlostí do 115 km/h. Samozřejmostí u obou typů je jízda v tzv. ECO módu vhodném zejména pro provoz v městské aglomeraci.

V celé České republice v současnosti jezdí zhruba 900 elektromobilů, poslední tři čtvrtletí však podle ČEZu signalizují rozvoj celého odvětví. Do konce letošního roku odhady počítají s prolomením hranice 1 500 elektromobilů na českých silnicích.