Více času na podstatné

Od 1. září vstoupilo v platnost nové nařízení o biocidních přípravcích

05.09.2013 09:18

Nové nařízení o biocidních přípravcích se týká uvádění na trh a používání biocidních přípravků, které se používají na ochranu lidí, zvířat, materiálů nebo předmětů proti škodlivým organismům. Cílem tohoto nařízení je zlepšit fungování trhu s biocidními přípravky v EU, a zároveň zajistit vysokou úroveň ochrany lidského zdraví a životního prostředí. ECHA je nyní ústředním bodem pro všechny procesy v rámci nového nařízení.

 

Nařízení zavádí nové způsoby, jak povolit biocidní přípravky. Kromě žádosti o povolení v jednom členském státě, mohou podniky žádat o povolení v několika členských státech současně nebo rovnou o celounijní povolení. Navíc je povolovací řízení zjednodušeno pro vybrané typy biocidních přípravků.

 

Jedním z cílů nového nařízení je, aby se zabránilo zbytečným zkouškám na zvířatech, tak jak tomu je v případě nařízení REACH. Proto před provedením jakýchkoli zkoušek na zvířatech, musí daný subjekt u ECHA ověřit, zda stejná zkouška nebo studie již nebyla provedena. Pokud požadované informace existují, tak se mezi všemi žadateli sdílí s tím, že náklady na posuzování účinných biocidních látek jsou rovnoměrně rozděleny. ECHA bude udržovat seznam dodavatelů účinných látek, kteří se finančně podíleli na realizaci studií, přičemž seznam uznaných dodavatelů bude k dispozici na internetových stránkách agentury ECHA.

 

Nově se zavádí tzv. Registr biocidních přípravků (R4BP - Register for Biocidal Products), který řídí a provozuje ECHA. Registr slouží k výměně informací mezi příslušnými orgány, agenturou a Komisí a mezi žadateli, příslušnými orgány, agenturou a Komisí. Registr slouží k předkládání žádostí a údajů pro všechny postupy podle nařízení. Provoz registru byl zahájen od 1. září v 09:00. Ke shromažďování technických a vědeckých údajů o účinných látkách a biocidních přípravků slouží IUCLID (verze 5.5 a novější). Vytvořená dokumentace se pak předkládá agentuře ECHA pomocí R4BP.

 

Veškeré úkony jsou jako v případě nařízení REACH zpoplatněny, přičemž malé a střední podniky mohou využít nižších poplatků. Jejich přehled naleznete zde.

 

Ke stažení (EN):

Celá zpráva

Informační leták k novému nařízení

Registr biocidních přípravků

Helpdesk ECHA

Poplatky (malé a střední podniky)

 

Zdroj: ECHA