Více času na podstatné

Od zítřka začne platit novela zákona o odpadech a nová legislativa k PZH

30.09.2015 13:44

Další novela zákona o odpadech, tentokrát tzv. infringementová, která vyšla zkraje září ve Sbírce zákonů pod číslem 223/2015 Sb bude účinná již zítra! Kromě nápravy transpozice a přenosu nových předpisů EU zavádí i další zásadní úpravy. Od prvního října vstoupí v platnost nové předpisy k prevenci závažných havárií. Na konci záři vstoupili již v platnost nové předpisy v oblasti energetiky, které se týkají energetických specialistů, náročnosti budov a koncepcí.

 

Novela zákona o odpadech

Změna nastává v základních definicích. Novela například rozšiřuje a upravuje definici hierarchie nakládání s odpady, upravuje pojem tříděný sběr nebo předcházení vzniku odpadů, definici nakládání s odpady rozšiřuje o činnost obchodování s odpady.

Novela ruší vyjmutí z působnosti zákona pro sedimenty vytěžené z vodních nádrží a koryt vodních toků a pro odpady drahých kovů. Dále se zákon o odpadech již nebude vztahovat pouze na takové nakládání s odpadními vodami, které bude upraveno jinými právní předpisy (viz vodní zákon a zákon o vodovodech a kanalizacích).

Mimo jiné se mění i ohlašování nebezpečných odpadů. V novele také najdete zcela nový paragraf týkající se recyklace lodí.

Zpětný odběr se už nebude vztahovat na minerální oleje. Formou pozměňovacího návrhu do zákona prošla i zcela nová úprava zavádějící kolektivní systémy pro zpětný odběr pneumatik (více k vyhlášce ZDE).

Novela v neposlední řadě zpřesňuje i definici bezhotovostní platby za kovový odpad. Tou bude nově výhradně převod z účtu na účet nebo poštovní poukázka.

Novela bude účinná od 1. října 2015, přičemž k 1. lednu 2016 nabydou účinnosti body týkající se hodnocení nebezpečných vlastností odpadů a ohlašování přepravy NO. Následně k 1. březnu 2016 se účinnost dotkne bodů týkající se nakládání s kaly a konečně k 1. lednu 2017 se rušení výjimky ze zákazu u přenosných baterií a akumulátorů.

 

Prevence závažných havárií

Ve Sbírce zákonů ČR vyšly také nové předpisy týkající se nové právní úpravy v oblasti prevence závažných havárií. Jde především o nový zákon, který nahradí současný platný zákon č. 56/2006 Sb. a pět prováděcích vyhlášek. Nový zákon o prevenci závažných havárií bude platný prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni jejího vyhlášení tedy 1.10.2015 včetně prováděcích předpisů.

Zákon zavádí do českého práva novou evropskou směrnici SEVESO III a nahrazuje dosavadní zákon č. 56/2006 Sb., který už podle vlády nevyhovuje aktuálním evropským předpisům. Zákon by se měl dotknout provozovatelů zhruba 200 objektů.

Zákon se zaměřuje na objekty, kde se v nadlimitním množství skladují takové nebezpečné chemické látky, které představují zvýšené riziko vzniku mimořádných událostí. Jde o takové mimořádné události, které mohou ohrozit životy a zdraví lidí nebo nevratně poškodit životní prostředí.

Zákon zavádí systém zpracování bezpečnostních dokumentů a poplatků za jejich schvalování pro provozovatele objektů, například chemických závodů, skladů chemikálií a dalších. Krajské úřady mají zajistit zpracování posudku návrhu bezpečnostní dokumentace u Výzkumného ústavu bezpečnosti práce neprodleně poté, co jim provozovatel návrh bezpečnostní dokumentace ke schválení předloží. Tento posudek bude podle zákona odborným podkladem pro rozhodování krajských úřadů.

Schválení dokumentů bude podléhat správním poplatkům. Správní poplatky se budou pohybovat od 15.000 Kč do 60.000 korun, a to podle povahy schvalované bezpečnostní dokumentace. Z jejich výnosu bude kraj hradit náklady spojené s posouzením těchto materiálů. Doposud je hradil stát.

Nový zákon se bude kvůli evropské směrnici vztahovat i na podzemní zásobníky plynu, kterých je podle vlády v tuzemsku osm. Jejich provozovatelé budou muset zpracovat příslušnou bezpečnostní dokumentaci a zavést systém prevence závažných havárií.

 

Přehled nových předpisů platných od 1. října 2015:

  • 224/2015 Sb. Zákon o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými směsmi a o změně zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o prevenci závažných havárií)
  • 225/2015 Sb. Vyhláška o stanovení rozsahu bezpečnostních opatření fyzické ochrany objektu zařazeného do skupiny A nebo skupiny B
  • 226/2015 Sb. Vyhláška o zásadách pro vymezení zóny havarijního plánování a postupu při jejím vymezení a o náležitostech obsahu vnějšího havarijního plánu a jeho struktuře
  • 227/2015 Sb. Vyhláška o náležitostech bezpečnostní dokumentace a rozsahu informací poskytovaných zpracovateli posudku
  • 228/2015 Sb. Vyhláška o rozsahu zpracování informace veřejnosti, hlášení o vzniku závažné havárie a konečné zprávy o vzniku a dopadech závažné havárie
  • 229/2015 Sb.  Vyhláška o způsobu zpracování návrhu ročního plánu kontrol a náležitostech obsahu informace o výsledku kontroly a zprávy o kontrole
  • Vyhláška o podrobnostech provádění zpětného odběru pneumatik - více ZDE
  • Novela vyhlášky č. 118/2013 Sb., o energetických specialistech (novela č. 234/2015 Sb.) - více ZDE
  • Novela vyhlášky č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budov (novela č. 230/2015 Sb.) - více ZDE
  • Nařízení vlády o státní energetické koncepci a územních energetických koncepcích (novela č. 232/2015 Sb.) - více ZDE