Více času na podstatné

Odpad, který i nakrmí

19.09.2016 08:00

VIDEO Mezi nejnebezpečnější plastový odpad, který lze ve světových oceánech a mořích nalézt, patří ve Spojených státech používané vazače šestice plechovek piv, takzvaných six-packů. Hrozí hlavně středně velkým živočichům, kteří se do nich mohou zamotat, a pokud je vazače rovnou neuškrtí či jim neznemožní lov, končí s růstovými deformacemi.

Jeden z amerických pivovarů se s tím proto rozhodl „něco udělat“ a vyvinul biologicky zcela rozložitelný vazač piv. To by nebylo nic nového pod sluncem, neboť v mnoha amerických státech už nyní platí legislativa, která výrobcům nařizuje používat na vazače six-packů ekologicky rozložitelné materiály. Nový vynález však v případě zájmu vodních živočichů může posloužit jako krmení. Je totiž speciálním postupem vyroben z pivovarnického odpadu – mláta.

Vynález si připsali odborníci pivovaru Saltwater Brewery, kterému s propagací pomáhá agentura We Believers. Obě firmy vyrobily jen několik stovek vazačů, doufají ale, že se jim během několika měsíců podaří produkci zvýšit až na 400 tisíc měsíčně a zároveň přesvědčit majitele ostatních pivovarů, aby je následovali.

 

 

Zdroj: E15