Více času na podstatné

Odpadní voda bude hrát důležitou roli v cirkulární ekonomice

02.02.2016 08:13

Potenciál znovuvyužití odpadních vod v EU činí aktuálně 15 procent z čištěných odpadních vod, což představuje 6 000 milionů kubíků vody ročně. Na jednání skupiny Voda (EP Water) Evropského parlamentu o tom informovala Marianne Wenning z Evropské Komise.

Cílem jednání, jehož se za ČR účastnil člen vedení Sdružené oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Ondřej Beneš, bylo představit záměry EU, které se týkají vodohospodářské oblasti, a to zejména ve vztahu k dokumentu „Cirkulární ekonomika“, který byl schválen Evropskou komisí 2.12.2015. Spolupořadateli akce byla Evropská asociace pro vodu (EUREAU), v níž Beneš naší zemi reprezentuje, a platforma pro rozvoj a inovace ve vodním hospodářství (WssTP).

Podle Beneše chce EU i do budoucna udržet sociálně únosné ceny vody (do 2 procent příjmů domácností), a této prioritě by měly být podle Unie přizpůsobeny všechny poplatky, které jsou s vodohospodářstvím spojeny. I proto hodlá EU finančně podporovat opatření na zefektivnění využití vody a udržitelnosti vodních cyklů. Například na projekty opětovného využití odpadních vod je možné podle Marianne Wenning využít dotací z fondů ERDF či Kohézního fondu.

Evropská Komise kromě toho připravuje závazný legislativní balíček, týkající se zavlažování a znovuvyužití vody, který by měl být představen v příštím roce. V závěrečné debatě se všichni přednášející shodli, že zásadní při aplikaci balíčku Cirkulární ekonomiky je plné sladění s Rámcovou směrnicí o vodách, Směrnicí o podzemních vodách a Nařízení o hnojivech, které jsou vice než dostatečné pro zajištění pokroku v oblasti cílů recyklace a znovuvyužití vod.

 

 

Zdroj: https://www.nase-voda.cz (převzato)