Více času na podstatné

Odpadové fórum zasahuje! Stížnost na pořad Nedej se!

08.03.2013 09:09

Odpadové fórum zasahuje! Šéfredaktorka podala stížnost na pořad České televize Nedej se, adresovanou Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. S odpovědí bylo třeba její osazenstvo krapet popohnat. S jejím obsahem nelze než nesouhlasit.

Dne 23. 12. 2012 pokazilo českým spalovačům předvánoční náladu odvysílání pořadu Nedej se (kanál ČT 2), který byl věnován spalování odpadu. A není se vůbec čemu divit. S výjimkou tiskového mluvčího MŽP byli ke slovu připuštěni výhradně notoricky známí odpůrci ZEVO. Z pozice odborného novináře jsem poslala Radě pro rozhlasové a televizní vysílání stížnost na Českou televizi za porušení povinnosti poskytovat objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názoru (§ 31 odst. 2 zákona č. 231/2001 Sb.) Jednostrannost reportáže totiž z mého pohledu kolidovala se základní novinářskou etikou.

Tou dobou také rezonovala (a dosud nepřestala rezonovat) poplašná zpráva o plánovaném zániku pořadu. Generální ředitel České televize Petr Dvořák se proti těmto informacím ohradil. „O zrušení formátu Nedej se nikdy nebyla řeč. Sám jsem naopak na Programové radě podporoval rozšíření stopáže a změnu formátu tak, abychom ještě více podpořili snahu kritického pohledu na ekologické otázky. O to více nechápu jednání některých tvůrců a dalších osobností uměleckého a politického života, kteří se připojili k této iracionální kampani protestující proti problému, který nevznikl.“ Tomuto nesouladu nerozumím ani já.

Odpověď RRTV má však mnohem jasnější kontury. Sice mi dala za pravdu, že blablabla (text je k dispozici v přiloženém souboru), ale také označila za nutné zmínit judikaturu, kterou má právě k inkriminovanému pořadu k dispozici. Ta totiž zdůrazňuje, že u tematické publicistiky - v daném případě ekologickým zájmům - je stranění přirozené a zcela akceptovatelné. Jistě, po stopách vraha netřeba kráčet s citem. Ale tady se pohybujeme na rovině veřejně prospěšné. A tak by mne zajímalo, zda poskytne redakce Nedej se prostor také zastáncům ZEVO, kterým lze asi sotva předhazovat nedostatečnou odbornost nebo snad ignoraci životního prostředí. Spalovači, nedejte se!

 

Mgr. Lucie Jedličková, DiS.

 

Dokumenty ke stažení:

Stížnost na obsah pořadu ČT: Stížnost_OF.pdf (374,2 kB)

Odpověď Rady pro rozhlasové a televizní vysílání: Odpověď_RRTV.pdf (548,1 kB)