Více času na podstatné

Ohlašovací termín v oblasti vod se blíží, týká se i domovních čističek odpadních vod

26.01.2016 09:23

Do konce ledna, resp. do 1.2. 2016, je nutné splnit ohlašovací povinnosti v oblasti vodního hospodářství. Hlášení je možné podat pouze v elektronické podobě a to za pomoci integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností (ISPOP). Pro podání hlášení je nutná registrace subjektu provozovatele v systému ISPOP a evidence místa užívání vody na příslušném podniku povodí.

Vyhláška č. 431/2001 Sb. v §10 definuje rozsah ohlašovaných údajů. Odběratelé povrchových nebo podzemních vod, jakož i ti, kteří využívají přírodní léčivé zdroje nebo zdroje přírodních minerálních vod a vody, které jsou vyhrazenými nerosty, a dále ti, kteří vypouštějí do vod povrchových nebo podzemních vody odpadní nebo důlní v množství přesahujícím v kalendářním roce 6 000 m3 nebo 500 m3 v kalendářním měsíci, nebo ti, jejichž povolený objem povrchové vody vzduté vodním dílem ve vodním toku nebo povrchové vody vodním dílem akumulované přesahuje 1 000 000 m3, ohlašují údaje pro vodní bilanci v rozsahu a četnosti uvedené v tiskopisech, jejichž vzory jsou uvedeny v přílohách č. 1 až 4 vyhlášky č. 431/2001 Sb.

 

Nezapomínejte na domovní čističky odpadních vod

V rámci vyhodnocení první etapy hlášení v minulém roce CENIA, česká informační agentura životního prostředí, která systém ISPOP provozuje, uvedla, že počet hlášení "Základní údaje předávané znečišťovatelem vodoprávnímu úřadu, správci povodí a pověřenému odbornému subjektu“ (formulář dle § 38, odst. 4, zákona č. 254/2001 Sb. o vodách), která zasílají také provozovatelé (převážně občané) malých domovních čistíren odpadních vod dle rozhodnutí vodoprávního úřadu přibylo. V minulém roce tak přišlo do systému 4 436 hlášení. Ve srovnání s rokem 2014, kdy bylo podáno celkem 4 092 hlášení, jde tedy o znatelný nárůst.

Hlášení je možné podat pouze v elektronické podobě dle zákona č. 25/2008 Sb., o IRZ a ISPOP a to prostřednictvím interaktivních PDF formulářů v systému ISPOP, které si uživatel po přihlášení do aplikace ISPOP stáhne ve svém účtu („MŮJ ÚČET“ -> Stažení formuláře), nebo zasláním hlášení, vygenerovaného komerčním softwarem v podobě XML souboru (podmínkou je dodržení datového standardu platného pro příslušný ohlašovaný rok).

 

Přehled ohlašovacích povinností k 31.1.:

  • Odběr podzemní vody - § 10 vyhl. č. 431/2001 Sb. - příloha č. 1
  • Odběr povrchové vody - § 10 vyhl. č. 431/2001 Sb. - příloha č. 2
  • Vypouštěné vody - § 10 vyhl. č. 431/2001 Sb. - příloha č. 3
  • Vzdouvání nebo akumulace povrchové vody - § 10 vyhl. č. 431/2001 Sb. - příloha č. 4

 

Další termín je 15. únor a konec března

Následný termín pro hlášení prostřednictvím ISPOP v roce 2016 bude 15. února se bude týkat odpadů a obalů. A to konkrétně hlášení o produkci a nakládání s odpady, hlášení o sběru a zpracování autovraků, jejich částí, o produkci a nakládání s odpady, hlášení o zpracování, využívání a odstraňování elektroodpadů vč. hlášení o produkci a nakládání s odpady a hlášení o rozsahu a způsobu vedení evidence obalů a ohlašování údajů z této evidence.

Konec března je zas tradičně určen agendám v oblasti ochraně ovzduší (ohlášení souhrnné provozní evidence, podání poplatkového přiznání, oznámení o počtu systémů požární ochrany a hasicích přístrojů s halony a zprávě o množství fluorovaných skleníkových plynů a regulovaných látek  - získání nebo předání z nebo do jiného členského státu EU, zneškodnění, znovuzískání, recyklace, regenerace a zneškodnění, množství v nich obsažených halonů), integrovaného registru znečištění (IRZ) a hlášením v oblasti odpadů a to konkrétně zpětnému odběru (pneumatiky, baterie, akumulátory, elektrozařízení a elektroodpad).

 

Novela ISPOP

Novela zákona č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností, kterou právě projednává Sněmovna, se zejména zaměřuje na problematiku určitých zjednodušení hlášení do ISPOP. Zejména jde o zrušení povinnosti autorizace hlášení podávaných prostřednictvím ISPOP. Druhou změnou je zrušení možnosti zasílání plné moci k zastupování povinného subjektu prostřednictvím datové schránky ministerstva. Nově doplňovaným ustanovením se upřesňuje formulace povinnosti vést evidenci údajů pro ohlašování do IRZ a rovněž dochází k upřesnění kompetencí MŽP.