Více času na podstatné

Ohlédnutí za třetím ročníkem veletrhu FOR ENERGO a souběžně probíhajícím ENERGO SUMMITem

08.12.2014 15:39

Třetího ročníku mezinárodního veletrhu FOR ENERGO se zúčastnilo 6 824 návštěvníků, kteří měli možnost prohlédnout si expozice 101 vystavovatelů z České republiky, Litvy, Polska a Turecka. Naprostou novinkou byl ENERGO SUMMIT, vrcholná událost energetického průmyslu. Ten proběhl první den veletrhu a setkal se s nebývale velkým ohlasem. Příspěvky řečníků z České republiky, Polska a Německa si přišlo vyslechnout 248 odborníků, mezi nimi také zástupci velvyslanectví Španělska, Číny, Itálie, Ruska, Thajska a Rakouska. Akce zaujala i Českou televizi, která natočený materiál použila pro pořad Ekonomika ČT24.

Hlavním cílem organizátora veletrhu FOR ENERGO bylo představení novinek a trendů z oblasti energetiky, elektrotechniky, elektroniky a automatizace. Kromě klasických expozicí významných českých a zahraničních společností, měli návštěvníci možnost nahlédnout do interaktivní ENERGY ZÓNY, kterou připravil generální partner, skupina ČEZ. Dále měli možnost účastnit se konferencí a seminářů, zaměřených na různá témata a probíhajících v rámci doprovodného programu. Byla připravena testovací dráha určena výhradně pro zkušební jízdy elektrokol. K vidění bylo množství ojedinělých exponátů dopravních prostředků využívajících elektrický pohon, jako například automobil Tesla Roadster Sport 2.5, model Tesla S od společnosti AMILO Car nebo Nissan Leaf.  

V roce 2020 očekáváme větší nárůst v prodejích elektromobilů, veřejnost si bude moci vybrat z širší nabídky vozidel a od více značek. Pokud dosud omezoval rozvoj elektromobility nedostatečný počet dobíjecích stanic, počítáme do budoucna s tím, že posílí i tato infrastruktura,“ komentuje vývoj v oboru pan Tomáš Chmelík ze společnosti ČEZ, a.s., jeden z řečníků ENERGO SUMMITu.

Prostor dostaly také studentské projekty a výzkumné práce, mezi které patřil elektrický chopper BLUE ELYCTRA, experimentální letoun či automobil Trabant upravený na elektrický pohon.

„Obnovitelné zdroje energie, energetická účinnost a rozvoj nových energetických technologií jsou hlavními tématy současné evropské energetické politiky. Je mi proto potěšením převzít záštitu nad letošním ENERGO SUMMITem,“ napsal Günther H. Oettinger ve svém pozdravu účastníkům ENERGO SUMMITu 2014. Günther H. Oettinger, současný německý eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost, tím poukázal na důležitost této akce a jeho slova potvrdila, že témata summitu byla vysoce aktuální.  Program summitu byl rozdělen do čtyř samostatných tematických bloků, na pódiu se vystřídalo devět odborníků a jejich příspěvky podnítily řadu zajímavých diskuzí.

Již na jaře 2015 se můžete těšit na další ročník veletrhu FOR ENERGO, který proběhne v rámci souboru jarních průmyslových veletrhů v termínu od 21. do 23. dubna 2015. Hlavním cílem je vytvořit jedno místo pro setkávání odborníků a prezentování novinek a trendů z jednotlivých oblastí průmyslu. Stejně jako letos bude opět připraven zajímavý doprovodný program.

Výstaviště PVA EXPO PRAHA se stále inovuje, návštěvníci se mohou těšit na zcela nový multifunkční konferenční sál s kapacitou až 650 osob, který mimo jiné nabídne i velkorysé foyer a galerii.  Vystavovatelé mohou očekávat velmi vstřícnou cenovou politiku, zvýhodněna bude především plocha pro prezentaci strojů. 

 

Bližší informace včetně přihlášek na jednotlivé veletrhy naleznete na www.prumysloveveletrhy.cz

 

ABF, a.s., Mimoňská 645, 190 00 Praha 9, tel: +420 225 291 136, e-mail: prumysl@abf.cz