Více času na podstatné

Ostrava a Katovice podepsaly memorandum o společném zájmu na zlepšení čistoty ovzduší

20.03.2014 19:01

Memorandum Ostrava-KatovicePředstavitelé Ostravy a Katovic primátoři Petr Kajnar a Piotr Uszok podepsali ve čtvrtek 20. března česko-polské memorandum o společném zájmu na zlepšení čistoty ovzduší v česko-polském příhraničí. Představitelé obou měst se například zavázali, že budou podporovat ekologické vytápění, zateplování budov, výsadbu izolační zeleně, výstavbu obchvatů či intenzivnější čištění ulic. Jejich cílem rovněž bude prostřednictvím vzdělávací kampaně vysvětlit občanům negativní dopady spalování nevhodných paliv v zastaralých pecích a kotlích.

Zástupci obou měst jsou si plně vědomi vážnosti situace, týkající se špatné kvality ovzduší v polsko-českém příhraničí, která je způsobena průmyslovou činností, místními zdroji při spalování paliv a dopravou.

„Věřím, že podpis tohoto dokumentu nás opět posune dál v jednáních směřujících ke zlepšení stavu ovzduší nejen v Ostravě, ale v celé oblasti Slezska. Počítáme s tím, že se zintenzivní komunikace mezi oběma městy v oblasti ochrany ovzduší a dojde i ke koordinaci některých konkrétních kroků," řekl primátor Petr Kajnar. „Oceňuji vstřícný přístup polské strany. Obě města budou mimo jiné o svých aktivitách informovat Moravskoslezský kraj a Slezské vojvodství a současně příslušné instituce na národní úrovni, např. ministerstva zdravotnictví, životního prostředí. Tento společný postup zintenzivní tlak na vedení obou států, " dodal  Kajnar.

Na ministerské úrovni mezi oběma zeměmi budou připravovány programy přeshraniční spolupráce za účelem zlepšení kvality ovzduší. Vzhledem k tomu, že realizace předsevzetí „Akčního plánu Ministerstva životního prostředí pro Moravskoslezský kraj", jakož i Plánu nízkouhlíkového hospodářství pro město Katovice, a také realizace programu přeshraniční spolupráce, jsou náročné a budou probíhat po relativně dlouhou dobu, se zástupci obou stran rozhodli uzavřít toto memorandum, ve kterém se zavazují dodržet následující přísliby.

Zástupci statutárního města Ostravy a města Katovice vyjadřují svou vůli provést v rámci své pravomoci následující činnosti:
V rámci vzdělávací kampaně vysvětlit občanům negativní dopady spalování nevhodných paliv (včetně odpadů) v neodpovídajících, zastaralých pecích a kotlech. Podporovat ekologické vytápění založené na dálkových zdrojích tepla, s cílem snížení emisí ze spalování paliva v lokálních topeništích.Aktivně podporovat zateplování budov. Podporovat výstavbu obchvatů a místních komunikačních přestupních stanic. Ve strategických dokumentech územního plánování brát ohled na podporu výsadby izolační zeleně v exponovaných místech.Zvýšit intenzitu čištění ulic. O své činnosti pravidelně informovat Moravskoslezský kraj a Slezské vojvodství a současně příslušné instituce na národní úrovni, jako jsou Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo hospodářství a úřady předsedů vlády obou zemí.

 

Zdroj: Ostrava, Českénoviny.cz