Více času na podstatné

Otáčecí dům za sluncem získal hlavní cenu E.ON Energy Globe Award ČR 2012

15.10.2012 08:40

Absolutním vítězem E.ON Energy Globe Award ČR 2012 se stal ekologický dům do extrémních podmínek. Projekt ekologického domu do extrémních podmínek, který zvítězil také v kategorii Kutil, je raritou na celém světě. Jedná se o otáčivý dům stojící uprostřed ohromného kruhového bazénu zapuštěného do betonových základů domu. Díky důmyslnému mechanismu lze místnosti domu natáčet do jednotlivých světových stran. Dům Bohumila Lhoty se tak doslova otáčí za sluncem. Navíc je možné ho schovat až dva metry pod zem, takže se v zimě nemusí jeho obyvatelé obávat mrazů. Do zmiňovaného bazénu se napouští voda prohřívaná střešními solárními panely.

Otáčivý dům pana Bohumila Lhoty patří k opravdovým raritám nejen v našich krajích, ale vůbec na celém světě. Majitel jej s pomocí svých přátel stavěl dvacet let. Dům je situován jako samostatný, v podstatě izolovaný objekt v prostředí řídké zástavby rodinnými domy v severní části katastru Velkých Hamrů na jižním svahu Černostudničního hřebene. Celkové řešení domu je přizpůsobeno svažitému terénu, kde podél nejnižší části pozemku vede státní silnice, jinak je obklopen pastvinami a poli s rozptýlenou zelení navazující na blízký les.

Uprostřed ohromného kruhového bazénu, zapuštěného do betonových základů domu, stojí válec, který celým domem hýbe. Pohyb domu je možný kolem své osy a vertikálně. Lze tak libovolně natáčet jednotlivé místnosti do světových stran, třeba podle pohybu slunce. Je ale možné dům i schovat až dva metry pod zem, takže v zimě není potřeba obávat se mrazů. Půda totiž domu poskytuje skvělou tepelnou izolaci. Něco takového se ale hodí nejen kvůli mrazu a jiným silným teplotním výkyvům, ale i kvůli mnoha dalším vyloženě extrémním situacím a podmínkám. Lze se tak bránit třeba silnému znečištění ovzduší, nebo dokonce stavu válečného ohrožení. Vertikální posun obytné části skýtá teoretickou možnost ji kompletně přesunout, například pomocí helikoptéry, a usadit ji na jiném místě.

 

Do zmiňovaného bazénu je napouštěna voda prohřívaná střešními solárními panely, takže má neustále teplotu příjemnou na koupání. V jeho blízkosti se také daří rostlinám, které kolem něj vyrůstají přímo ze země. V tomto prostoru je totiž udržováno stálé příjemné klima, pohybující se mezi osmnácti a dvaceti stupni. Tato plocha je z tohoto důvodu, ale i díky své rozloze vhodná i pro sport a hry. Jsou zde umístěny i prostorné voliéry, ve kterých lze chovat ptactvo a přenést si tak přímo do domácího prostředí kus skutečné přírody. Do tohoto přízemního prostoru vede vstup z horní pohyblivé části, dále letní vstup přímo zvenčí a zimní přes hospodářskou část, která těsně přiléhá k objektu a je též kryta vrstvou zeminy. Tato je k domu přistavěna a je zde samozřejmě možnost po celém jeho obvodu přistavět další, třeba pro chovatelské, botanické či skladové účely.

Patro nad bazénem je obytné. Všechny stěny díky plastovému materiálu zvanému makrolon propouštějí světlo, okna v nich jsou navíc velká, v kovových rámech, takže je tímto způsobem zajištěn zdroj tepla ze slunečního záření. Půdorys této části je kruhový, o průměru devíti metrů. Podlaha je z bytelných dřevěných fošen, což dodává obyvatelům i návštěvníkům pocit bezpečí. Všechny části prostoru jsou plně funkční a jedna přechází plynule do druhé. Veškeré úložné prostory jsou ukryty do dřevěných přepážek mezi jednotlivými částmi prostoru. Vše tedy působí vzdušně a prostorně, zároveň ale mile a útulně.

Po točitých schodech je možné vystoupat do nejvyššího patra, kde každého musí uchvátit výhled do krajiny. Tu lze pohodlně pozorovat i vleže, neboť kolem dokola je jen průhledná kopule. Toto místo je pravým opakem nejspodnější části domu, tedy té s bazénem. Zde je totiž právě díky kopuli neuvěřitelné horko. Pan Lhota s úsměvem říká, že nejideálnější je ochladit se dole ve vodě a poté se jít příjemně vyhřát sem. Se svým domem je opravdu bytostně spjatý. Jeho stavbě a postupnému zdokonalování věnoval velkou část svého života a prý toho rozhodně nelituje. Navíc dokázal těm, kteří jej od stavby odrazovali, že dosáhnout takového výsledku je při troše snahy a vytrvalosti možné.

 

Zdroj: https://www.energyglobe.com