Více času na podstatné

Otevřený dopis premiéru Sobotkovi: Ovzduší se musí stát vládní prioritou

03.02.2014 10:01

Změny v politickém vedení země a zároveň přetrvávající problém ovzduší na Ostravsku vyústily v apel neziskové organizace Čisté nebe na nového premiéra Sobotku. Organizace prostřednictvím otevřeného dopisu od předsedy vlády požaduje, aby se problematika ovzduší stala vládní prioritou a byla jí věnována dostatečná pozornost. Organizace v dopise žádá, aby byla na vládní úrovni ustanovena expertní skupina politiků a odborníků, kteří vytvoří akční plán, jehož cílem bude dodržování imisních limitů a to v jasném časovém horizontu. Zároveň po vládě požaduje komplexní řešení strukturální transformace ostravského regionu.

Loni v listopadu to byly dva roky od momentu, kdy Čisté nebe spolu s dalšími neziskovými organizacemi z Ostravska předalo, dnes již bývalému, ministru životního prostředí Chalupovi seznam připomínek ke strategickému dokumentu k řešení problematiky ovzduší - Akčnímu plánu. Jak uvedla ředitelka Čistého nebe: „Během uplynulých dvou let došlo především k zviditelnění tématu v médiích, ale k nastolení problému ovzduší jako vládní a ministerské priority nedošlo. Chceme, aby politici navázali na své předvolební sliby a nyní, kdy se formují vládní priority, nastavili konkrétní kroky na následující 4 roky.“

Ovzduší na Ostravsku je významným zdravotním a environmentálním problémem. Závažnost problému dokládají i statistická data. V Ostravě-Radvanicích se počet dní s překročenými hodnotami pro polétavý prach PM10 v roce 2013 vyšplhal na hodnotu 129 dní (aktuální propočet k 3. 2. 2014)[1]. Jen za rok 2012 na základě statistických výpočtů zemřelo v Ostravě na následky znečištěného ovzduší přes 300 osob.[2] Nejnovější výzkumy hovoří o tom, že špatná kvalita ovzduší si v EU ročně vyžádá více obětí než silniční dopravní nehody a představuje tak hlavní příčinu předčasných úmrtí způsobených špatným stavem životního prostředí.

 

Otevřený dopis premiérovi:

 

Vážený pane premiére,


náš domov, Ostravsko, patří k nejznečištěnějším oblastem, co se týče ovzduší nejenom v rámci ČR, ale i Evropy. Imisní limity pro polétavý prach a benzo(a)pyren byly v poslední dekádě výrazně překračovány a nic nenasvědčuje tomu, že se nám bude během nadcházejících měsíců dýchat lépe. Předchozí vlády deklarovaly, že ovzduší na Ostravsku je jejich prioritou. Detailnější pohled na jejich práci ale ukázal, že bylo jejich prioritou spíše přesvědčit veřejnost, že ovzduší na Ostravsku je jejich prioritou.

Obracíme se proto na Vás, předsedu vlády, s prosbou o pomoc. Žádáme Vás, aby se řešení znečištěného ovzduší na Ostravsku stalo vládní prioritou. V případě našeho regionu se skutečně nejedná o okrajový environmentální problém, ale jde o zásadní problém, jehož důsledkem je ohroženo zdraví statisíců lidí. Požadujeme vznik expertní skupiny politiků a odborníků, kteří vytvoří skutečný akční plán, jehož cílem bude dodržování imisních limitů a to v jasném časovém horizontu. Právě dnes bude Vaše vláda projednávat senátní návrh novely Zákona o ochraně ovzduší. Novelizace tohoto zákona by v budoucnu mohla přispět k lepšímu stavu ovzduší v České republice. Ať už se jedná o poskytnutí větších pravomocí obcím ke kontrole lokálních topenišť nebo zpřísnění podmínek a poplatků velkým znečišťovatelům.

V Čistém nebi si uvědomujeme, že řešení problému ovzduší je součástí mnohem většího úkolu, před kterým bude nová vláda stát – zasazení se o strukturální změnu Ostravska. Na Ostravsku tiká časovaná bomba, ať už ekologická, ekonomická nebo sociální a úkolem nové vlády je na tuto situaci adekvátně reagovat. Kvalita ovzduší ovlivňuje život každého obyvatele Ostravska, a proto by měli být tito občané plnohodnotně zapojení do řešení problému ovzduší. Občanské iniciativy by měly být považovány za rovnocenné partnery, tak, jak tomu je v rozvinutých demokraciích, kde je občanský sektor vnímán jako odpověď na nedostatky státu a trhu. A mělo by tomu tak být i u nás - mít občanský sektor v roli tlumočníka požadavků občanů, ke kterým má blíže, než státní a veřejná správa.

 

Markéta Ubíková
ředitelka
Čisté nebe o.p.s.

 



[1] Zákonem povolený počet dní, po které může být překročen denní imisní limit 50 µg/m3 je 35 dní. Žebříček překročení je k dispozici na stránkách ČHMÚ: https://portal.chmi.cz/files/portal/docs/uoco/web_generator/exceed/summary/others_2013_CZ.html