Více času na podstatné

Peru plánuje zařadit těžební průmysl mezi sektory cirkulární ekonomiky

07.06.2023 10:35

Peru chce aplikací modelu cirkulární ekonomiky zvýšit produktivitu, konkurenceschopnost země a zlepšit ochranu životního prostředí. Mezi sektory jako zemědělství, životní prostředí, výroba, zahraniční obchod a cestovní ruch zařadí také těžební průmysl. Hlavní cíle by měl nastínit „Národní cestovní program cirkulární ekonomiky“.

Ministerstvo energetiky a těžebního průmyslu registrovalo ke konci minulého roku cca 6.900 případů porušení pravidel ochrany životního prostředí. Jednalo se především o hromadění toxického odpadu souvisejícího s těžbou nerostných surovin. Např. každá tuna mědi, nejdůležitější suroviny peruánského těžebního průmyslu, generuje mezi 350 a 600 t hlušiny. Čtyři největší těžební společnosti vyprodukovaly v r. 2021 cca 500 milionů tun odpadu.

Ministerstvo životního prostředí MINAM se proto rozhodlo zařadit těžební průmysl mezi sektory cirkulární ekonomiky, jako jsou zemědělství, životní prostředí, výroba, zahraniční obchod a cestovní ruch. Kromě snížení dopadu na životní prostředí by se mohla vytěžená hlušina využít např. jako palivo, stavební materiál, hnojivo, plastové díly apod.

MINAM v minulém roce chtělo připravit ambiciózní Národní plán cirkulární ekonomiky, ale turbulentní politická situace omezila původní záměr a aktuálně je připravován dokument užšího, obecnějšího rozsahu – Národní cestovní program cirkulární ekonomiky. Na jeho obsahu spolupracují také firmy z jednotlivých sektorů.

MINAM chce pozvat odborníky ze zemí, které mají dobré zkušenosti s využitím odpadů z těžby a použít moderní technologie na jejich zpracování.

Jako jistý problém vidí odborníci vzdálenost dolů, tj. nejpravděpodobnějších míst zpracování odpadu, od koncových zákazníků. Cena dopravy by mohla snížit komparativní výhodu peruánských subjektů.