Více času na podstatné

Plynové kotelny pro domácnosti mají nárok neplatit daň

04.10.2013 11:08

Na možnost osvobození od daně z plynu dnes Energetický regulační úřad (ERÚ) upozornil majitele a provozovatele domovních kotelen pro výrobu elektřiny, tepla a kombinované výroby elektřiny a tepla. Daní jsou dotčeny všechny právnické a podnikající fyzické osoby, které jsou odběrateli plynu, nebo konečnými spotřebiteli.
„Pokud se však v domě, jehož plocha je minimálně z poloviny určena k trvalému bydlení, nachází plynová kotelna pro výrobu elektřiny, výrobu tepla nebo kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, nebo tato kotelna vytápí i stejně situované obytné domy v sousedství, může majitel nebo provozovatel této kotelny prostřednictvím čestného prohlášení zažádat o osvobození od daně z plynu,“ uvádí mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

O vrácení daně z plynu je možné požádat zpětně až 3 roky. Na svých webových stránkách ERÚ zveřejnil vzor čestného prohlášení k osvobození od daně z plynu. V nejbližších dnech také zveřejní postup, jak se o daň zpětně přihlásit.

Běžní koneční spotřebitelé, tedy zákazníci v kategorii Domácnost, například s vlastním domácím kotlem, jsou od daně osvobozeni automaticky.

 

Zdroj: ERU